Linkovi i saveti

Aktivni veš – rešenje protiv znojenja

Moj burazer je jedan od onih likova koji voli fensi, moderne stvari i koji prati sve novotarije. Sušta suprotnost meni.

Kada je aktivni veš postao popularan i kada ga je on kupio pre polaska na neko zimovanje, sećam da sam ga pitao zašto baca pare na budalištine. Naravno, branio je svoj postupak kupovine objašnjavajući svrhu aktivnog veša dok sam ga ja, s druge strane, bockao za bacanje para na potkušulju dugih rukava koju je na Kalenić pijaci mogao da kupi pet puta jevtinije.

Da sam u celoj priči u stvari ja ispao budala, shvatio sam tek nekoliko godina kasnije.

U prethodnih nekoliko meseci, sasvim slučajno na par različitih mesta pričitao sam poprilično pozitivnih stvari o aktivnom vešu. Iako sam bio potpuno skeptičan po pitanju mehanizma dejstva (najplastičnije: putem kapilara i kanala u vešu znoj se prikuplja sa površine tela i odvodi na spoljnu stranu tako da ste sve vreme suvi) rešio sam da ga kupim. Pri samoj kupovini skepsa se dodatno pojačala: na dodir, aktivni veš nije delovao ništa posebno niti spektalurno. Jedino mi se svidelo što je po dizajnu izgledao tako da je mogao da se nosi kao redovni odevni predmet, a ne samo kao veš.

Aktivni veš sam platio 1.700 rsd, na popustu, marke ICEPEAK.

Pre nego što opišem svoje utiske o tome kako ‘vrši posao’, hteo bi da napomenem jednu bitnu stvar vezanu za moje znojenje – ono je nenormalno intenzivno. Šta to znači? Pa npr u osnovnoj školi bilo mi je zabranjeno da se jurim sa drugom decom za vreme velikog odmora jer bi se toliko oznojao da me je učiteljica redovno slala kući da se presvučem i da mi osuše kosu.

E sad: veš vs Zosterovo znojenje

  1. Na biciklu – obukao sam ga ispod vindproof jakne, napolju je bilo oko 11 stepeni. Prevezao sam tog dana 50+ km. Na usponima I deonicama na kojima sam vozio intenzivnije dolazilo je do profuznog znojenja. Vi naravno osetite da ste mokri međutim, posle nekoliko minuta taj osećaj nestaje. Stao sam, pipam se ispod jakne, spolja je veš mokar, ali ispod veša koža je suva, a I veš je suv! Čak i spoljašnja strana veša se relativno brzo osuši. Osećaj radosti I sreće nemerljiv! Tog dana sam prvi put došao sa vožnje, a da nisam bio gola voda i da nisam cedio znoj iz veša.
  2. Skijanje: veš + skijaška perjana jakna. Spoljne temperature nisu padale ispod -5. Hladnoću nisam osetio i sve vreme bio suv. Doduše, na skijanju se i manje znojim nego na biciklu, ali je ovde neprijatan osećaj da ste mokri apsolutno izostao.

Moram da napomenem da veš nema termo funkciju tj nemojte očekivati da odradi posao vunenog džempera. On će vam dati osećaj toplote time što će vas držati suvim, jer suprotno njemu pamučna majca natopljena znojem i pripijena uz telo odvodi toplotu i stvara strahovit osećaj hladnoće.

Kao što ste i pročitali, veš ne da nije budaliština već je vrlo praktična i korisna stvar koju svima toplo preporučujem..

290-din-umesto-580-din-za-10-cevapa-u-lepinji-ili-somunu-prilog-kod-zelje-osetite-ukus-sarajeva-u-centru-beograda-1634-3
Previous post

Kafana 'Naša biblioteka' (Brus) - mesto gde se jedu najbolji ćevapi na putu za Kop

6p6pvr
Next post

'Iz Nanine kujne' - pravi pravcati vrhunski domaći ajvar!

  • Mile

    I ja imam slicna iskustva u vezi vesa, pa ne bih pisao o tome. Hteo sam samo da preporucim onima koji kupuju ovaj ves da ne zale novac za priznate brendove, odnosno da ne traze taj ves kod kineza ili na buvljaku vec najbolje u specijalizovanim prodavnicama za skijase. Kod nas ih je vrlo malo,znaci jedino nam ostaje po sportskim prodavnicama u odeljenjima za zimske sportove. Takodje savetujem Vam da pazarite krajem zime ili pocetkom proleca tada je taj ves obicno na rasprodajama.

  • Storm

    Biciklistički dres dugih rekava će odlično poslužiti kao zamena. Gaće već ne, zbog uloška :)