Hrana i piće

Bezalkoholno pivo: Pro et Contra

Otkud sad taj momenat da jedan hedonista piše o bezalkoholnom pivu pitaće neko. Pa, upravo iz razloga hedonizma – od silnog hedonisanja napravio sam sebi žešći gastritis, pa mi rekli doktori da ne bi bilo loše da malo odmorim želudac od kafa, alkohola, ljutog i sl…

E sad, bez ljutog mogu, bez kafe još i nekako, al brate mili kako bez piva u sred leta??? A kako bez piva u sred leta kad se peče roštilj? Pa to je gora muka nego da ti klince pod nokte zabijaju…

Kada smo letos roštiljali na Adi Bojani, takav talas panike me obuzeo. Srećom, neko iz ekipe se dosetio bezalkoholnog piva. Tada, u Crnoj Gori pronađosmo bezalkoholni Becks. Poslužio je svrsi. Nisam bio oduševljan, al ajde. Kasnije, u Grčkoj, pio sam Amstel Free. A kod nas Jelen Cool.

Iiiii, kakvi su utisci?

Pa ako zanemarimo filoziju tipa da li je u pitanju sok ili pivo, tj da li pivo i dalje ima status piva ako u sebi nema alkohola, i ako je tako zašto sve pivopije škrguću zubima kad ga spomeneš, situacija je sledeća:

1. Bezalkoholni Becks – kao što rekoh, letos sam ga konzumirao tokom boravka u Crnoj Gori. Ljubitelj Becksa nikad nisam bio pa shodno tome mi valjda ni ovaj derivat nije legao. Iskreno, tada mi je samo jedna misao prolazila kroz glavu – još i ovo da preguram pa da se bacim na kiselu vodu. Sva sreća Crna Gora ne beše duža od desetak dana.

Becks-Non-Alcoholic_bottle

2. Jelen Cool – po povratku iz Crne Gore zabodem u Idei Jelen Cool. Rekoh sebi daj da mu dam drugu šansu. I oduševim se! Vrh jbt! Definitivno ima specifičan ukus, kao da ste običnom pivu dodali slad, ali mu to toliko dobro leži da se već na dugoj limenci osećate kao da ste ga ceo život pili. Odmah mi je postalo jasno da ću se navući na Jelen Cool koliko već istog dana. I tako je i dva meseca kasnije

3. Amstel Free – eeeee, Jelen Cool nemož kupiti u Grčkoj, Becks mi se nije sviđao, al zato na svakom koraku na Casandri reklama za Amstel Free. Probao i oduševio se. Za još jednu oktavu više vuče ka sladu u odnosu na Jelen Cool, ali je i dalje izvrsno. Možda je najbolji opis kao da u obično pivo dodajete kvas ili tut gut (ako ga se neko seća).

bottle-free%20(1)

E sad, da bi vam približio koji je stepen navlakuše, evo jedne situacije iz Grčke – tokom jednog roštiljanja, pred sam kraj klope ostadoh bez Amstela. Obzirom da nije postojala teorijska šansa da kombinujem vrat na žaru sa sokom od jabuke, posudio sam jedan Mythos. Na prvi gut sam bio potpuno šokiran koliko su mi se čula adaptirala na Free verziju da sam istog momenta kao iz topa ispalio: „Jbt pa ko može ovo sranje da pije?“

I sad će neko reći „Daj bre Zoster, nemoj da kenjaš, kad te doktori vrate na stari režim zaboravićeš brže bolje ovu free verziju“. Pa, obzirom da se samnom nikad ne zna, možda i bude tako, ali nešto čisto sumnjam u to obzirom na brojne prednosti koje ovo pivo nudi:

 1. Možeš da ga piješ kad voziš, mož ga piti bukvalno dok voziš, i niko ti nemože naplatiti kaznu što si popio pet piva pa seo za volan
 2. Možeš ga piti na poslu, u pauzi za ručak, na polovnom sastanku (za one koji vole da podjebavaju) a da ti niko ne k..ja
 3. Žena više ne može da ti kaže da si alkos zato što piješ pivo
 4. Kad popiješ 10 piva svega se sećaš šta si radio
 5. Kad popiješ 10 piva odeš kući trezan
 6. Nema mamurluka
 7. Možeš da se foliraš da si hipster
 8. Zajebavaju te samo kod prve ture, kod treće te svi pitaju jel stvarno tako dobro (kad piješ koka kolu zajebavaju te od prve do poslednje ture)

Ako mi padne još nešto na pamet dodaću.

Ima i negativnih strana:

 1. Teško se nalazi u prodavnicama
 2. I kad ga nađeš uglavnom ga ne drže u frižiderima (u Ideii preko puta moje zgrade upitao sam ih zašto ga ne rashlađuju, odgovoriše mi: „Budi srećan što ti ga uopšte i poručujemo, niko osim tebe ga i ne traži“)

Za kraj dve stvari:

 1. Ovo NISU ona piva sa pomorandžama, đumbirima, limunima i ostalim herbarijumima u sebi – to su takođe ALKOHOLNA piva koja sadrže 2% alkohola. Dakle nisam pisao o njima.
 2. Ja stvarno volim pivo radi piva, a ne zbog alkohola u pivu. Ovo pivo ga u potpunosti menja i otkad sam se prebacio na njega ne osećam potrebu da se vraćam na izvornu varijantu.

p.s. malo šale  na soptveni račun

thCA2M5DPY

Previous post

Najbolje iz Mađarske (u Beogradu)

20150919_140402_resized
Next post

Izletište: Bela stena (Dunav, Pančevo)

 • Meni sva bezalkoholna piva imaju ukus k’o prokisao korn fleks i baš bih se prijatno iznenadio da probam neko drugačije.

  A to što si ‘teo da baciš peglu na Mythos nije od navike… pivo u Grčkoj je očajnog kvaliteta (južnije=tužnije definitivno važi za pivo) i jedino može da se provuče strogo uvozni Erdinger ili Paulaner, ako se zatekne.