Filmovi

Django Unchained – za ljubitelje špageti vesterna i Kventina Tarantina

Pre 25 godina sam prvi put pogledao ‘Dobar, Loš, Zao’ i ‘Za dolar više’. Od tada, iako sam pokušavao, nisam uspeo ni jedan jedini vestern da odgledam do kraja. Svi su mi nekako bili bljak u poređenju sa ova dva.

Tako je bilo sve do nedavno, kada sam čuo da je Tarantino snimio vestern. Posle pogledanog trejlera, rešio sam da odvojim 2h45min za Djanga. Na to se verovatno ne bi odlučio (iako sam obožavao Petparačke priče i Kill Bill), da pre nekoliko godina nisam pogledao Inglorious bastards koji me je bukvalno izuo iz cipela.

Iskreno – nisam pogrešio. Film je odličan! Iako traje bezmalo 3 sata, nije smarački, već vas sve vreme uvlači dublje i dublje u radnju i na kraju me toliko ponela ta cela atmosfera, da sam počeo da skačem u fotelji, glasno navijam, nerviram se i na kraju…..

Naravno nije kao DLZ, ali je vrlo interesantan jer u sebi nosi elemente špageti vesterna Serđa Leona koji su umiksovani sa elementima Tarantina – lovci na ucenjene glave (ovaj put tandem nisu Belac i Meksinac, već Nemac i Crnac i to ni manje ni više nego na Jugu), nepogrešivi strelci, surovi revolveraši (sve navedeno špageti elementi), i s druge streane Tarantino – uvrnut humor, surovo realna mučenja, krvi do kolena (mada nešto manje nego u Kill Bill),  zapleti, obrti i na kraju finale koje je priča za sebe.

Od glumaca Christoph Waltz je odličan, Jamie Foxx kao Django pomalo čak i podseća na Bezimenog (DLZ), dok su ostali  klasični Tarantino likovi na čelu sa psihopatsko lucidnim Leonardom di Kapriom u ulozi vlasnika Candyland-a.

Kad sam već kod lucidnosti, ubedljivo najkomičniji deo je  pojavljivanje Don Džonsona i Kju Klus Klana sa svojom debatom oko belih kapuljača, ne bih prepričavao, to je nešto što se naprosto mora pogledati.

U svakom slučaju film ne treba propustiti, čak i ako niste fan Tarantina, a obožavate špageti vestern. Kome su se svideli Bastards svideće mu se i Django, po meni on je nastavio tamo gde je Bastards stao. Možda se čak moze reći da je ovo Bastards na Divljem Zapadu.

Ma neću više da filozofiram, pogledajte film, odličan je.

3362117360_2a5d2ce45a_z
Previous post

Mršavljenje bez dijete - da, i to je moguće

skn
Next post

Kafana "Skadarlijska noć" - gusta tama