Kafane i kafići

Kafana Dulović (odnosno, Mačkat)

(Zoster u terenskom pojavnom obliku)

Kad god se u društvu povede priča o jagnjetini nemoguće je ne dotaći se nadaleko čuvenih pečenjara/kafana Zlatiborskog okruga kao što su Bajo, Pego i sl. a samim tim nemoguće je izbeći svađu i raspravu ko je od njih najbolji. E sad, za period pre 2000-te ne znam, al’ od kada sam ja stasao u derana koji je redovan posetilac lokala ovog tipa, Bajo se vodio kao neko ko je neprikosnoven. Posetio sam ga nekoliko puta i moram priznati da me nije oduševio. Kasnije sam u priči sa Užičanima saznao da voli da podvali podgrejano pečenje, da moraš da se najaviš i raspitaš kad skidaju sa ražnja sve pod uslovom da te poznaju konobari itd. To je bio razlog što sam vrlo brzo prešao kod Pega (opet na bazi preporuke iskonskih Užičana) o kome imam samo reči hvale (za opis kafane Pego klik ovde ).

A onda, pre dve ili tri godine, opet na preporuku lokalaca, promenih kafanu i uputih se kod Dulovića u Mačkat. E ovde ima jedna caka – ovo nije lako naci al’ valja se potruditi! Naime, sa magistralnog puta Užice – Zlatibor skreće se otprilike kao za Baju, ali se onda ide prema selu Mačkat, uđe se u selo i tu su tri kafane – Dulović, druga kafana Bajo (prva je ona pored magistrale koju svi znaju) i treća – koja ne radi.

Kafana se inače zove  Mačkat a vlasnik je g-din Dulović. Međutim, moj savet vam je da kad dolazite, ako nemate navigaciju pitate za kafanu Dulović. Kafana je velika, sva je u drvetu i ima onaj etno-planinski ambijent koji ja mnogo volim. Bio sam ovde i leti i zimi, ne zna se kada je lepše – leti se sedne na terasu i uživa u prelepom pejzažu zlatiborskih brda, a zimi ste naravno unutra u domaćinskom toplom ambijentu.

Kao aperitiv će vam ponuditi domaću šljivu koja je jaka u p…u materinu, ali dooooobra. Mnoooogo dobra. I tu stanite sa rakijom. Jedna je dovoljna. Zamezite malo kajmaka sa lepinjom i salatom, a onda se bacite na pečenje. Pečenje koje ubija koliko je dobro. Bezobrazno dobro. 500 grama slobodno uzmite po osobi jer ovde se ne staje sa klopom dok se ne padne sa stolice. Toliko je dobro! Nažalost nema točenog piva, ali baš vas briga i lav u flaši je dobar!

I kad se prejedete ne idite nigde. Sedite tu gde ste. Popijte jedno pivo, pojedite orasnicu i uživajte. Uživajte u punom stomaku, prelepom pogledu na brda i prirodu Zapadne Srbije. Toga nema kod kuće. Ne žurite. Popijte jednu tursku kafu. Jer ovo nije McDonalds da uđeš, kupis, pojedeš, izađeš. Ovo je hedonizam na srpski iskonski način. I zato ga iskoristite do maksimuma, kao i ja danas dok vam ovo kucam iz kafane Dulović u Mačkatu. Toliko.

Downtown-Sofia
Previous post

Jednodnevni izlet u Sofiju - tri u jednom (razgledanje, Grk Zorba i shoping)

02_hotel_spolja_nocu
Next post

Hotel Mona (Zlatibor)