Hrana i piće

Kajgana

Postoji jedno jedino jelo na svetu koje umem sam da spremim i ono se zove kajgana. Umem doduše i da skuvam jaja, al’ to se ne računa, obzirom da tu kreativnost nije potrebna.

A zašto sad pišem o kajgani? Zato što lepo spremljenu kajganu neizmerno volim, a na živce mi najviše ide kad odem negde i serviraju mi je onako uprženu, polu zagorenu, i tvrdu k’o đon. Kad se iz aviona vidi da su je spremali preko one stvari, da ne kažem sad. A još gore od toga je kad ljubazno napomente konobaru:

- Molim vas da bude lepo spremljena, da ne bude zagorena i suva .

Al’ ne vredi, jer se kod nas uvek potrude da ti serviraju onakvu kakvu ne voliš.

E iz gore pobrojanih razloga počeo sam da eksperimentišem sa kajganama i došao sam do svoje omiljene kombinacije koja se brzo sprema i ekstremno je ukusna.

Evo kako ja to radim: pozajmim tri jaja i umućkam ih. Onda isečem na sitne kockice jedan paradajz i dodam u izbućkana jaja. U smešu jaja i paradajza zatim dodam feta sir. Koliko? Pa onako. I sve to još malo promućkam. Dok to stoji, metnem tiganj na ringlu, sipam malko ulja, iseckam sitno dva tri česnja belog luka i bacim u tiganj. Hamburšku slaninu, al’ onu iz vakum pakovanja koja je najlepša, isečem dve šnite, pa ih onda iseckam na komadiće i ubacim i to da se przi. Koliko dugo pržite?

Ja pržim dok mi zena ne vikne:

- Šta radiš bre to, jesi normalan, zar ne vidis da prska na sve strane, ko će sve to posle da riba? Arrrggghhhhaaaaaaaaa!

To je onaj čuveni krik kada znate da je sigurno dosta i tada smanjujete vatru sa maksimuma na 2/3 i ubacujete smešu jaja, paradjza i feta sira.

Da bi sve uspelo, šta je najbitnije što morate tada da uradite?

Glasno da izgovorite:

- Ne brini ljubavi, ja ću sve to da sredim, znam da si umorna, sedi odmori i gledaj Prvi glas Srbije .

I dok izgovorite tu rečenicu i još malo sačekate da čujete reakciju, vaša kajgana je gotova. Moram da napomenem da je najvažnije da, kada smešu sipate u tiganj, sve vreme mešate i pazite da vas ne zavara izgled, u smislu da nije dovoljno prženo, jer feta sir i paradajz smanjuju mogućnost da jaja zagore, ali opet, ne treba čekati, tj. mešati duže od minut dva. Kad završite možete i ne morate da prelijete kajganu kečapom i obavezno, ali obavezno, oribajte šporet.

P.S. Kada želim na brzinu da spremim kajganu (kajgana simplex), uradim sledeće: stavim malo ulja u tiganj, tek da pokrije celu površinu, uključim ringlu na trojku i čim se ulje malo ugreje, sipam umućena jaja koja nemaju dodataka (paradajz i fetu). I sve vreme mešam. Posle par minuta, kad ringla postane vrela, jaja ce biti pržena ali gnjecava, tj. najlepša na svetu. Tu simplex varijantu jedem bez hleba.

dlz_f
Previous post

The Good, the Bad and the Ugly

astra_f
Next post

Opel Astra H Caravan Turbo