Ima greške

Иma gрeшке u epizodi “Kreditni kalkulator Erste banke”

Nekoliko puta sam bio u iskušenju da prenesem mega-giga-ima-greške iskustva koja nisu usko vezana za tematiku Nemagreške i svaki put sam bio u fazonu “batali, dolaze ljudi da vide da mogu da si priušte nešto lepo za OK kintu a ne da se mrače”, ali ovo zaslužuje spomenik.

Radi se o nivou usluge u Erste banci.

Kratak istorijat: trebalo mi je oko nove godine da nabrzaka dobijem kolika će biti godišnja rata kredita (tzv. anuitet) za neki biznis plan. Ono šatro, kreće se s firmom, treba se digne kredit da bi se kupile džidžabidže…

Pošto sam lenj, mrzelo me je da pogledam kako se to radi u Ekselu (jedna komanda i tri polja, naravno) nego potražim onlajn kreditni kalkulator koji daje grejs period duži od 12 meseci. Nađem ga kod Erste banke. Kul.

Evo parametara za obračun:

Dakle, oću 200.000 € kredita (pokretanje proizvodnje je bolesno skupo) na 10 godina s grejs periodom 4 godine i kamatom 6%. Nije bitno da li je to izvodljivo, bitno je da se to izračuna.

I evo rezultata.

KOLIKA RATA?

Čekaj bre… rata je 2,32 puta veća od ukupnog iznosa kredita? Pa znaš kad ću da uzmem neki kredit, nikad…

Pogled na detaljnu tablicu ispod kaže:

Dve hiljade koja godina kraj grejsa? Dug od 3,4 miliona evra? Gledaj te rate???

Čekaj malo… aha, pa da. Program računa grejs na GODINE a piše “meseci”. Nije ni čudo, dobio sam pola veka grejsa i natovarili su mi kamatu na taj period od milion posto. Dobro da period otplate nije skapirao u godinama…

Promenim podatke, u grejs periodu umesto 48 napišem 4 i sve bude ok.

Iz nekog razloga rešim da budem mladi izviđač i da prijavim grešku gospodi bankarima. Nikakva pamet, obriši “meseci” pored grejsa, napiši “godine” i svi srećni. Ili popravi ispod haube, da stvarno računa u mesecima.

Sledi kompletna prepiska…

Ja:

Poštovani,

U kreditnom kalkulatoru na adresi
http://www.erstebank.rs/rs/Kreditni_kalkulator/Kalkulatori/Stanovnistvo
je potrebno napisati “grejs period godina” umesto “grejs period meseci”.

Banka:

Poštovani,
Zahvaljujemo se na obraćanju Erste Banci a.d. Novi Sad.
U kreditnom kalkulatoru je napisano “grejs period meseci” što znači da grejs period može biti do 48 meseci.To znači da vi birate na koliko meseci će da bude grejs period a ne na koliko godina.
U slučaju bilo kakvih dodatnih pitanja… (sec)
S poštovanjem,

Servisni centar
ERSTE BANK a.d. Novi Sad

Aha… okej. Moguće da nisam bio dovoljno jasan, imam taj običaj da preskočim na kraj knjige i kažem “uradi ovo” bez deset minuta uvodnog elaborata zašto to treba uraditi.

Da probamo ponovo.

Pa kaže,

Vaš kreditni kalkulator obracunava godine a ne mesece, i samo sam hteo da Vam ukazem na propust. Probajte da u kalkulatoru  izracunate kredit sa rokom optlate 120 meseci, otplatom jednom godisnje i grejs periodom od 48 meseci pa pogledajte rezultate.

E, sad smo nacrtali.

Idemo po stavkama

a) naveo u čemu je problem kalkulatora

b) naveo sam primer

c) rekao sam zašto se javljam

Stiže odgovor:

Sa grejs periodom imamo u ponudi samo kredit za mlade.

Kredite za mlade je namenjen za plaćanje školarine za studije na višim školama i fakultetima, plaćanje kurseva, radno-studijskih putovanja i ostale svrhe namenjene stručnom usavršavanju, plaćanje obuke i polaganje vozačkog ispita.Rok otplate je do 36 meseci a grejs period do 48 meseci.

Ne znam koja vrsta kredita Vas interesuje ali za navedeni primer od 120 meseci nemamo grejs period.

S poštovanjem…

ARGH!

E, tu doslovce kažem ko sam, šta radim, zbog čega, kako sam došao na njihov sajt, zašto sam otvorio baš njihov kalkulator, na koji način sam uočio grešku, i, ponajpre, da sam ČISTO TEORETSKI računao kredit i da NEĆU da dignem kredit nego da se, zamlata inženjerska, štrecam kad vidim neboder-propust ispod haube i dovoljno sam zaludan da ukažem na grešku.

Nisu odgovorili…

I nisu ga popravili…

sevylor-adventure-canoe-kit-1
Previous post

Kajak na naduvavanje - sve, samo ne igračka!

Next post

Atina - grad bogova

  • Bane

    Promeni vrednost “broj otplata u godini” sa 1 na 12 i vrednost grejs perioda ce biti stvarno u mesecima. Ali svakako na brzinu sklepan kalkulator, bar se tesim da je to slucaj :)

  • Vnago lihvarska.