Putopisi

Lefkada (Grčka)

Tekst: Milan Todorović

Na Lefkadu smo se uputili iznenada i neplanirano. Mnogi bi rekli na najbolji mogući način, a bogami se i slažemo. U pitanju je bila last minute ponuda za leto na Lefkadi. Pošto je celokupna priča delovala interesantno i poklopila se sa željom prijatelja da pođemo, praktično za džabe dobismo četvorokrevetni apartman u najpopularnijem mestu na ostrvu – Nidri. Na taj način je počela avantura ka jednom od najlepših ostrva na Jonskom moru. Pa pođimo redom.

Put ka Lefkadi

Pošto smo uplatili letovanje autobusom na Lefkadi , ovaj put nije bilo potrebe razmišljati o gorivu, kilometrima, putarinama, granici i mestima za odmor tokom putovanja. Istina je da put kolima ima svoju draž jer se na ovaj način putuje brže i jednostavnije, a svaki pređeni kilometar se računa u ukupni doživljaj i utisak o letovanju gde zabava počinje odmah na početku, ponekad čak i uz horsko pevanje. Međutim, kako je autobuski aranžman bio u pitanju i to prednja sedišta na spratu, i ovo putovanje imalo je svoje svoje čari.

Putovali smo od popodneva do jutra sutrašnjeg dana , a put je tekao standardnom autoput rutom sve do Soluna odakle se autobus isključio i krenuo zapadno prema Jonskom moru i Lefkadi. Naravno, pre prelaska granice motel Predejane je bio nezaobilazna stanica kao i lepinja sa kajmakom i teleća čorba.

Oko 9h izjutra smo prošli kroz poslednje naseljeno mesto pred prelazak na Lefkadu, Agios Nikolaos , da bismo nekoliko kilometara kasnije stigli i do pokretnog mosta kojim je Lefkada povezana sa kopnom. Zahvaljujući maloj razdaljini između Lefkade i kopna Grčke, pokretni most je bio pravo rešenje jer omogućuje neometan prolazak brodova koji bi u suprotnom obilazili celokupnu Lefkadu i njen pozamašni zaliv, dok je otklonjena potreba za trajektom koji bi dodatno usporio prelazak.

Lefkada - most

Lefkada – most

U svakom slučaju, nakon prelaska na Lefkadu, stizanja u glavni grad Lefkas i kraćeg odmora, autobus je nastavio kretanje istočnom stranom ostrva još šesnaest kilometara do našeg odredišta, mesta Nidri .

Nidri – lokacija i atrakcije u blizini

Nidri je malo turističko mesto na Lefkadi na istočnoj strani ostrva. Iako malo, zapravo je najpopularnije mesto za letovanje i pored činjenice da stranci najviše letuju na zapadnoj strani ostrva gde se ujedno nalaze i najkvalitetnije plaže (uviđate korelaciju). Ovo maleno turističko mesto nema spektakularnu plažu, ali je i pored toga izuzetno simpatično i dovoljno samo sebi. Nalazi se u istoimenom zalivu i poseduje neke od najlepših pogleda na ostrvu.  Naspram grada je prelepo zeleno poluostrvo sa poznatom i simpatičnom crkvom.

Nidri

Nidri

Ovo letovalište, u koje dolazi najveći broj domaćih turista, poseduje pregršt kafića, taverni i supermarketa, što je od značaja za one koji su rešili da se u svojoj režiji hrane, baš kao i mi. Takođe, velika prednost ovog simpatičnog mesta je Tomov restoran kraj plaže u koji smo često odlazili kako bi uživali u mirnom jutru i laganom doručku.

Nigri je lociran na središnjem delu istočne strane Lefkade što je odlična pozicija za obilazak ostrva. Konstatovali smo da se nalazi na podjednakoj udaljenosti od svih turističkih atrakcija što nam je pružlo mogućnost da kombinujemo samostalno organizovanje izleta sa onim koje je organizovala naša agencija.

A kada su u pitanju atrakcije u samom Nidriju, verovatno najzanimljivije koje možemo pomenuti su:

  1. Crkva svete Kiriaki – koja se nalazi na samom špicu poluostrva koje formira zaliv i čiji špic tj. krajnji deo zapravo gleda na Nidri. Ipak, prilična je razdaljina između Nidrija i ove crkve, tako da preplivavanje nije opcija, a treba reći i da se samo donekle može stići kolima, tako da je deo rezervisan za pešačenje. Upravo to smo mi i učinili, ali smo napravili početničku grešku sa nedovoljnim zalihama vode, što je dosta otežalo put zbog velikih vrućina. Dolazak do ove crkve je moguć i brodom- krstarenje po zalivu Lefkade.
  2. Krstarenje brodom iz Nidrija kroz zaliv Lefkade – kao što pomenuh, krstarenje brodom je verovatno najbolji način da otkrijete lepote Lefkade i one tirkizne boje plaža i uvala o kojima se toliko govori. Usput imate priliku da vidite i čuveno ostrvce nadomak Lefkade – Skorpios , koje je u vlasništvu porodice čuvenog Aristotela Onazisa.
  3. Vodopadi Dimisoara - tačnije u pitanju su vodopadi nadomak Nidrija na reci Dimisoara, do kojih nije mogući stići kolima ali se šetnja isplati (iz ličnog iskustva). Put je dužine oko 3 kilometra i vodi do samih vodopada. Tokom šetnje smo uživali u lepoj prirodi dok konačno nismo stigli do „nagrade“ u vidu osvežavajućeg prirodnog bazenčića koji formiraju ovi lepi vodopadi. Budite svesni da je put zaista naporan i da je potreban trud, ali kao što je rečeno, nagrada je više nego savršena.

Što se tiče samih cena, one su uobičajene kao i u ostalim mestima grčke, tako da je sasvim moguće kupiti pristojno povrće i voće, po čak i jeftinijim cenama nego kod nas, dok je ponuda raznovrsna u supermarketima u gradu.

Rent-a-Car i obilazak plaža na Lefkadi

Odlučili smo se da iznajmimo automobil na 2 dana. Međunarodnu vozačku dozvolu niko nam nije zahtevao, ali u zvaničnim propisima stoji da je neophodna. Postoji par rent-a-car agencija u kojima možete iznajmiti auto. Moguće je dogovoriti se oko cene, doduše malo teže, jer dosta ljudi iznajmljuje automobile u Nidriju. A utomobil dobijate sa punim rezervoarom, koji takav treba i vratiti nazad .

Plaže su brojne a mi smo neke obišli uz izlet turističke agencije brodićem: Katizma plaža , plaža Porto Katsiki i Agiofili , dok smo ostale obilazili kolima samostalno: Milos beach , Egremni beach i još par njih. Pošto postoji i pristojan put koji kroz centralni deo ostrva, preko planina, povezuje istočnu sa zapadnom stranom ostrva nije bilo prekomplikovano obići plaže sa zapadne strane.

Katizma

Katizma

Jedna od najboljih plaža nam je definitivno bila Milos uz plažu Katizmu, iako mnogi hvale Egremni i Portokatsiki, a posebno nam je bilo zanimljivo to što smo pre toga otišli na lagan doručak u restoranu Rachi koji se nalazi visoko u brdu iznad zapadne ostrve. Ovde je pogled verovatno najlepši na Lefkadi , osim sa same crkve na najvišem delu ostrva. Prostrana terasa i suncobrani pružaju dovoljan hlad i zaštitu od ranog Sunca, pa je ovo idealan način za početak dana. Ipak, romantičnost se ne dovodi u pitanje uveče, što su nam mnogi preporučili kao što to sada činim i ja, pa smo se vratili na večeru u restoran i nismo nimalo zažalili.

Glavni grad Lefkas i povratak

Za kraj da pomenemo i glavni grad Lefkas koji poseduje određene atrakcije poput obližnjeg manastira Faneromeni, koji se nalazi iznad samog grada, kao i ostatke tvrđave sa kog se lepo može videti grad i napraviti zanimljive fotke. Ipak, treba znati da nije mnogo ostalo od prvobitnog izgleda grada pošto je velikim delom srušen u snažnom zemljotresu koji 1953. godine pogodio sva ostrva u Jonskom moru sa epicentrom između Zakintosa i Kefalonije.

Posle 10 noćenja na Lefkadi (turističke agencije često nude aranžmane sa svega 9 noćenja),  poželeli smo da ostanemo još jer su nam dani zaista bili ispunjeni. Neki sledeći put ćemo se verovatno vratiti automobilom, ali destinacije verovatno neće biti samo Lefkada već još nekoliko jonskih ostrva kao što su: Kefalonija, Zakintos i Itaka. Do tad uživajte i srećan put.

kalenic-kafana
Previous post

Kafana Kalenić (Vračar, Beograd)

Zlatni stek
Next post

Zlatni stek (Vračar, Beograd) - kraljevstvo iznutrica