Automoto

Mercedes E klasa (2008 godište, W211)

Mercedes. Mečka. Meca. Nikada ranije ga nisam vozio. Čak, šta više, onako iskreno sam ga i prezirao. Ne baš sve modele, ali većinu da. Poštovao sam sve sa oznakom AMG kao i 190 evolution i 500 E model 124-ka. Dizele? Ma daj, to je ono, kako bi vam rekao, za s…e.

MB_190E_2_5_Evolution_2_2

Neeee, ovo nije kalsičan 190, ovo je 190 EVOLUTION, vlažni san svakog obožavaoca pravih sportskih automobila.

Koliko je glupo živeti sa predrasudama, najbolje se pokazalo u mom slučaju.

Naime, nedavno mi se ukazala prilika da sednem za volan Mercedesa E klase, 280 cdi 4matic. I to ne onako vožnja po kraju, nego malo duže korišćenje.

Kakvi su mi utisci? Hmmmm. Nećete verovati, ali ODUŠEVLJEN SAM. Meca je meca! Nemac BRE! Klasa! Eto kakvi su mi utisci. A evo i zašto.

Sve do sada što sam vozio od automobila, a vozio sam štošta, nekako je uvek bilo automobil. S druge strane, Meca je sve, samo nije automobil. Mene najviše podseća na dnevnu sobu. Dakle, meca mu dođe kao dnevna soba koja plovi. Ne, ona ne ide na točkovima, ona plovi. Kao brod, samo što nemož dobiti morsku bolest.

A zašto me baš podseća na dnevnu sobu? Prvo zato što je ogromna. Spolja gledano je velika, ali kad uđete unutra stičete utisak da je unutra još i veća, dok se spolja nekako smanjila. Ona nema sedišta, ona ima dve fotelje i trosed pozadi. Vetroban je kao TV od 50 inča kroz koji pratite uživo vaše putovanje. Putovanje ne može biti neudobno, jer auto prosto pliva na putu. Doživljaj neravnina, rupa, i svega što nije pod libelom u odnosu na asfalt, auto apsorbuje dok lagano ljulja kao lađa. Da ne zaboravim da napomenem da auto koji sam vozio nije imao airmatic ogibljenje već klasično. Kako li je sa airmaticom mogu samo da zamislim.

30

Automatski menjač besprekorno obavlja svoj posao. Uz činjenicu da smanjuje angažman leve noge i desne ruke, stavlja vas u poziciju da dolazak na destinaciju podrazumeva kraj vašem odmoru. Da, vožnja sa mercedesom ne umara, naprotiv, ona odmara, pa mecu bukvalno, kad ste preumorni, možete koristiti kao sredstvo za oporavak.

Komandna tabla je pregledna, uredna, sa vrhunskim rasporedom dugmića. Nije prelepa kao kod audija pa da se odmah zaljubite u nju, već je više u fazonu da je zavolite pa kad vam uđe pod kožu prosto maštate kada ćete ponovo za volan.

Motor. Nema ga. Ne čuje se. Kažu da bi trebalo da bude 3000 kubika, dizel, 190 konja. Za one koji vole podatke – ubrzanje 8,2 sekunde, maksimalna brzina oko 235km/h. Al sve je to ne bitno. Mečka vas ne tera da je ganjate. Nema te prisile kao kod audija ili bmw-a. Ona vas tera da uživate u njoj. Da odmarate. Da putujete, ne da vozite. Snaga je tu ako zatreba – kod preticanja, kod naglog ubrzanja. Za ostale segmente vožnje to je agregat koji omogućuje da vaša dnevna soba otplovi od tačke A do tačke B.

Potrošnja. 7-8 na otvorenom, 11,5 po gradu. Po bord racunaru.

4 matic. Vozio sam 4 godine audi sa quatro pogonom. Nikad nisam stavio lance, a ne zna se po kakvim mećevama sam se verao na Kopaonik preko Brusa po dubokom snegu. I uvek prolazio. Kakav je 4 matic u odnosu na quatro nisam proveravao, ali se nadam još jednoj turi snega pa da isprobam i uporedim. Bićete informisani.

Za kraj šta reći?

Svojevremeno smo pokušali da damo odgovor koji je to automobile koji bi odgovarao hedonistima. Iz ove perspektive – definitivno Mercedes E klase.

p.s. Ako je E klasa sredina ponude postavljaju se dva pitanja – kakvo li je čudo prirode Mercedes (S)lon, i da li je u Slonu AMG ugrađena vanzemaljska tehnologija ili je to samo plod moje mašte?

kul-Strip_ftr
Previous post

Striparnice - gde kupiti kvalitetan strip u Beogradu

aquajoy-iskustvo
Next post

Dynamic - sport & health club (Dorćol, Beograd)