Putopisi

Najlepše plaže Tasosa (severoistočna & istočna obala)

Svoju vožnju severoistočnom & istočnom stranom obale Tasosa započinjemo naravno od Limenasa.

Odmah da napomenem- sa biciklističkog aspekta, ova strana ostrva je neuporedivo zahtevnija u poređenju sa zapadnom obalom koja je relativno ravna. Npr. od Limenasa do Panagie (kroz koju morate proći da bi ste posetili plaže pod rednim brojevima od 4 pa na dalje) imate 6 km, od čega je prvih pet kilometara uspon u rangu penjanja na Avalu (ili čak i gori po mom mišljenju) i sve do Potosa (a to je cirka 40 km) vozite po ozbiljnim usponima. Elem, sa te strane najdalje dokle sam ja stigao bajsom je Golden beach (11 km od Liemenasa). Ostale plaže na ovoj strani obišao sam kolima.

al ajmo redom…

1. Macryamos

Macryamos

Nalazi se 1 km od Limenasa. Ovo nije klasična plaža već hotelsko apartmanski kompleks na plaži. Za one koji nisu gosti komleksa, ulaz se plaća 3 eura. Posle 20h, ulaz je besplatan. Na mene je sve to ostavilo onaj sterilno-fensi utisak, a ono što mi je najčudnije je nagib pod kojim su građeni apartmani – potrebna je zavidna kondicija da se uspenjete do svog ukoliko se nalazi u grupi najudaljenijih apartmana od plaže.

U svakom slučaju treba svratiti i videti. Posle 20h..

E pazite sad, ukoliko na ovoj raskrsnici ne skrenete levo (Macryamos),

Macryamos levo, Mermerna plaža desno

već produžite desno, posle 5 km prašinarenja po makadamu naićićete na:

2. Mermernu plažu

Mermerna plaža

Najpoznatija plaža na ostvru. Karakterišu je : predivna boja vode, sitni mermerni kamečići koji plaži daju neverovatan beličast izgled, sveukupan izgled koji opet neverovatan, i sve je neverovatno i nesvakidašnje. Al stvarno ostavlja utisak. Neverovatan. :))

Nije mnogo velika, ima jaaaako mnoooogo Rumunskih turista, čak više nego naših i grčkih. Ležaljke su džabe, ali se podrazumeva da naručite neko piće. Ako se ne varam, frape je 2,5 eura. I mnogo je gadan (zabućkaju nesicu sa šećerom, ubace led, a vama daju flašicu vode da sami dodate koliko hoćete).

Jedina mana je gužva – kao na Adi kad se skupi 300.000 ljudi, s tim što taj osećaj dobijete ovde kad se skupi 300 ljudi. A skupi se već oko 10h, 10h30min. I drugo, od silne beline, i nedostatka prirodnog hlada, već oko 13h počinjete da gorite i postaje poprilično nepodošljivo.

p.s. po povratku sa plaže proverite filter za vazduh – posle 5 km vožnje po prašnjavom makadamu punom rupa, sigurno je zapušen

3. Sex on the beach

Ova plaža nema zvaničan naziv, pa sam joj ja dao ime. Na nju sam sasvim slučajno naleteo tumarajući po makadamu u potrazi za Mermernom plažom. Odnosno, došao sam na ideju da se spustim kozjim stazama sa makadama do vode i proverim ima li koja skrivena plaža na tom 5 km dugačkom potezu od Macryamosa do Mermerne.

Pazite da vas ne uhvate

Odgovor je: Ima!

Nalazi se relativno blizu mermerne,(spuštanje na dole 20 metara pre jedine rampe koja vam brani da se spustite na dole, kad od Mermerne kreneta ka Macr., pa onda na pola spuštanja skrenete desno – staza je širine bukvalno za jednu osobu u tom drugom delu spuštanja).

Šta pruža – potpunu odvojenost od ostatka civilizacije, mogućnost vođenja ljubavi na plaži u pola dana bez da vas neko vidi. Kakvi su grčki zakoni po pitanju hvatanja na delu tokom razmene nežnosti na plaži – to ne znam.  Inače plaža je potpuno stenovita, ali su su stene ravne i pod uglom – kao da je betonirana.

4. Golden beach

Ogromna plažetina, peskovita, sa brdom nekih hotela i apartmana unaokolo. Meni je ona nekako delovala bezveze pa se čak nisam ni slikao. Nalazi se 10-11km od Limenasa, ispod Panagie.

5. Paradisos

Najpoznatija nudistička plaža na Tasosu…

Nalazi se posle Panagie, na oko 10 km udaljenosti.

U pitanju je jedina nudistička plaža na ostrvu koja je puna turista u kupaćim kostimima.

Realno, na njoj postoji zvanični deo za nudiste (stenovito deo, 10% plaže), ali  i peskoviti deo, za one koji se plaše skidanja, koji zauzima ostalih 90%.

…na kojoj svi nudisti nose kupaće kostime

Peskovita, sa dva kafića. Nije loša, jedina mana što mnoooogo mora da se pešači kroz plićak do se stigne do pristojne dubine. Zbog svoje veličine (oko 1km u dužini) nije prenatrpana.

Stenoviti deo plaže Paradisos namenjen turistima

Ono što bih naglasio je da je ta strana ostrva vrlo često vetrovita pa su i talasi česti (na opšte zadovoljstvo dece).

6. Aliki

Posle Paradisa, a vrlo blizu manastira Sv.Arhangela.

Aliki

Nisam se spuštao na samu plažu (2013-te), slikao sam od gore, ne deluje loše, u oči upadaju brojni gliseri, jahtice, jedrilice po čemu se izdvaja od ostalih plaža. Ima dosta zelenila, nije velika, uostalom vidite sa slika.

2014-te sam se spustio na plažu sa porodicom, zauzeo ležaljke, a onda mi je prišao konobar i tražio 35 evra za najam ležaljki (ili ručak u taverni na plaži kojoj pripadaju ležaljke). Odbili smo, pa smo se prebacili na susedne ležaljke, gde nam je konobar drugog lokala tražio 7 evra uz objašnjenje da nam refundiraju tih 7 evra ako ručamo u njihovoj taverni.

Dalje seoba po plaži izgubila je svaki smisao jer mesta na plaži nema osim na ležaljkama, a  obzirom da su cene izuvanje iz cipela, otišli smo brže nego što smo došli.

Plaža je inače dosta posećena i ako se rešite da boravite na njoj, preporučujemo da dođete pre 10h prepodne kako bi ste zauzeli mesta.

7. Livadi

Livadi – pogled iz manastira

Da ne postoji manastir Sv. Arhangela iznad ove plaže (obavezno posetiti), mislim da je niko živ ne bi ni obišao.

Livadi

Šljunkovita sa kamenčugama veličine bundeve na ulazu u vodu. Toliko velike, da su na par mesta improvizovali staze kroz vodu u vidu džakova napunjenih peskom da bi koliko-toliko olakšali ulaz. Ideja dobra i vrlo praktična, al greota boraviti na ovoj plaži pored nekih lepših.

Ovo je plaža sa najhladnijom vodom na celom ostrvu.

8. Giola

Giola nije plaža, već prirodni bazen u steni. Jedan od zaštitnih znakova Tasosa koji se nalazi skoro na svim brošurama o Tasosu.

Giola kakvu smo očekivali da ćemo videti…

Tri ključne stvari vezane za Giolu:

prva, relativno je loše obeleženo skretanje pa treba obratiti pažnju (nekoliko kilometara posle Livadi u pravcu Potosa)

druga, od glavnog puta udaljena je oko 2km, makadamskim drumom se stiže do nje, pokušajte kolima da dosegnete što možete više (do kraja uspona), jer ako se odlučite za pešačenje u podne po 37 stepeni ima da popadate u nesvest

treće, ako je par dana ranije bilo jakih kiša, umesto prelepe tirkizne vode u bazenu (kao na razglednicama), dočekaće vas tamno-braon-smrdljiva-baruština

Giola kakvu smo zatekli

9. Psili Amos

Psili Amos

Pa, ne znam šta da kažem. Možda nije loše kao opcija biti smešten tu, na pljunometar od Potosa, koji je epicantar noćnog života Tasosa. Postoji opcija rente apartmana na samoj plaži, restorani, poprilična gužva…

Taverna u sklopu Psili Amos

Kroz tekstove Najlepše plaže Tasosa 1 & 2, opisali smo 15 plaža koje smo obišli tokom našeg boravka tamo. Na neke smo odlazili više puta, na nekim smo se samo zapljunuli.

Sveukupan utisak je da Mermernu plažu naprosto morate videti, da su za omladinu uz nju sigurno najinteresantnije La Scala i Glikadi. Za one sa malom decom preporučujemo Nisteri, Vila Hotel Nataša (Glifoneri), Papalimani i Paradisos.

Napominjemo da plaže u krogu 10km oko Limenarie i Potosa nismo obilazili.

najlepse playe
Previous post

Najlepše plaže Tasosa (severna & zapadna obala)

Next post

Ada Bojana - prvi put na nudističkoj plaži

 • Pingback: Ada Bojana - prvi put na nudističkoj plaži - nemagreske.com ()

 • Ceda

  Prosle godine sam bio na Tasosu, bili smo smesteni u Potosu, obilazili plaze kolima, kao dodatak bih naveo malu plazu pored Livadi, koju mislim da Grci zovu Afrodita zbog izvora vode za koju kazu da je afrodizijak, mala, uvucena, uvek si sam zato sto je neobelezena, stize se tako sto na nekih 500 metara pre Livadija skrenes levo u brdo, na vrhu ostavis kola i spustis se stepenicama do plaze. Vredi obici, nama je sa Mermernom, omilena plaza na Tasosu :)
  Ps. Nisam znao da je Paradisos nudisticka plaza(hahaha) :D
  I da, iskreno se nadam da si posetio Giolu, ali je nisi stavio na spisak zato sto i nije plaza ;) Realno, nesto najlepse i najneobicnije sto se samo tu moze videti.
  Toliko od mene, pozdrav.

 • Pingback: Tasos (Grčka) - saveti za one koji idu prvi put - nemagreske.com ()