Hrana i piće

Sprža (lepo, lepše, sprža)

Šta je to sprža?

U pitanju je specijalitet južne pruge koji veoma podseća na duvan čvarke.

Dok  sam surfovao po netu pronašao sam osnovnu razliku u sastavu: dok se duvan čvarci dobijaju topljenjem masti iz običnih čvaraka, srpža se kroz isti postupak dodatno oplemenjuje kožurom i crevcima.

I to je ono što je osnovna razlika koja spržu stavlja u vrh jela sa neponovljivim ukusom.

Kada i kako se može jesti sprža?

Prvi put sam se susreo sa njom kod Bibca (Leskovac), u okviru njegovog čuvenog specijaliteta pod imenom Kombinacija. Koliko je to ukusno i dobro več sam opisao pa se sada ne bih ponavljao.

Drugi put u restoranu Groš, takođe u Leskovcu. Vruću spržu služe kao predjelo, sa sve dodatkom kisele paprike. Meni je lično  ovo predjelo toliko dobro, da redovno preskačem glavno jelo jer se svaki put upucam od sprže.

Treće iskustvo sa spržom je i razlog pisanja ovog teksta – naime, prilikom poslednje posete Leskovcu, dobio sam na poklon 3 kg sveže sprže koju sam poneo za Beograd.

Tokom  raznoraznih eksperimenata kod kuće sa pomenutim poklonom, uspeo da koncipiram jelo, čiji je glavni sastojak sprža, a koje je toliko dobro da ne postoji ništa ukusnije što se može spremiti u kućnoj varijanti.

U pitanju je sprža sa jajima. A evo i mog originalnog recepta kako se sprema:

-          Uključite ringlu na skoro pa maksimum, stavite malko ulja u tiganj, i čim postane toplo dodate spžu (npr 200g)

-          3-4 minuta lagano mešate po tiganju i zatim dodate sitno seckan beli luk (npr dva tri češnja).

-          Još nekoliko minuta polako mešate (sprža bi več trebalo da je dobila tamnu boju) pa je onda  prelijete sa tri umućena jaja u kojima ste prethodno ispasirali 50 grama feta sira.

-          Celu smesu mešate još minut dva (dok umućena jaja ne postanu kajgana) i jelo je spremno za serviranje

Cela procedura (sa sve pripremnim radnjama) ne traje više od 10 minuta, ukus je neponovljim, broj kalorija nemerljiv, rizik od infarkta bezobrazno velik. Ali je zato osmeh od uha do uha zagarantovan uz konstataciju da bi na listi omiljenih jela svakog hedoniste ovo sigurno bilo u Top 5.

20140620_083245
Previous post

Pekara Ranković

sljunkovita plaza na ostrvu
Next post

Koversada - kraljica nudizma stare Jugoslavije