Kafane i kafići

Restoran “Vrelo” (Žagubica – vrelo Mlave)

Ko nije nikad svratio u Žagubicu, odmah zna gde treba da ode; ko jeste, odmah zna gde treba da ode. Reka Mlava izvire iz podnožja nepreglednih homoljskih brda u prelepom, tihom vrelu hladne, plave vode koju možete piti bez problema – izuzetno je ukusna i, naravno, potpuno ispravna za piće. Dvadesetak metara ispod vrela ugnezdio se “zaštitni znak” vrela i turističke ponude Žagubice – restoran “Vrelo”. Tehnički, hotel, pošto se može i prenoćiti, ali to nekom drugom prilikom :)

Kako se dolazi do restorana? Naći ćete ga bez problema, makar bili prvi put u Žagubici i nemali navigaciju. S koje god strane da uđete u Žagubicu, dočekaće vas putokazi ka vrelu Mlave. Pratite putokaze i eto vas. Parking ima 15-ak mesta a nije problem ni ako su sva popunjena; parkirajte auto malo niže i prošetajte duž reke.

Restoran ima prostran unutrašnji deo i baštu iz dva dela – plato bliže vrela Mlave, pod suncobranima i terasu pored sale, koja je neposredno iznad reke. Atmosfera je odlična – tiho je, nema muzike, reka teče korak od vas, hladovina, čist šumski vazduh.

Osoblje je vrlo ljubazno i vrlo predusretljivo, na nivou restorana gde se dolazi na ozbiljne poslovne večere; pored standardne saradnje po osnovu jelovnika, rado će vas posavetovati i u vezi tipičnih turističkih pitanja: kuda odavde, šta ima u okolini… Nas su “naterali” da prikačimo telefone i ostale elektronske drangulije na šteker u šanku, da bi im bili na oku – isprva smo ih ostavili u (praznoj) sali a mi smo seli napolje.

Pošto smo svratili na doručak, nismo se hvatali glavnih jela (sećam se odranije da je pastrmka odlična a da je porcija dovoljna za dve normalne osobe), ali zato…

Čorba: teleća vrlo dobra, pileća spektakularna (ona količina belog mesa u tanjiru se ne dobija ni kod moje babe); salata stiže u brdo porcijama; kajgana/omlet očekivano nemaštoviti, ali s nekoliko kriški domaćeg kačkavalja, koji od šale vadi prosek. Pitaju šta ćete i da li ćete od ‘leba. Lepinja k’o točak od Fiće, mo’š se najesti od nje i salate – jedina zamerka je da je služe malo “življu”, pa nije loše napomenuti da volite pečenije/rešije.

Cene, standardna priča… čim se izađe iz Beograda, odjednom ti sve dođe nekako jeftino…

B
Previous post

Ima greške: restoran "Srpska Kruna" (Brestovačka Banja)

IMG_2750
Next post

Hotel Eurogarden (Rim)