Putopisi

Beograd iz novosadskog ugla

Ni sama ne znam da li sam dovoljno kompetentna da pišem o Beogradu, odnosno svim čarima ovog velegrada, obzirom da sam iz Novog Sada i da sam tamo odrasla. Do duše, jesam ovde već deset godina i zavolela sam ovaj grad kao svoj (Beograd ima dušu).

Još kao mlada sam krenula u avanturu zvanu Beograd – peške. Grad mi je delovao nesagledivo velik. Prestonica Srbije je po svim svojim karakteristikama ima širinu kako geografsku, tako i onu ljudsku.

Obzirom na to da sam kao student bila član velike svetske asocijacije studenata, bilo je logično da i sama upoznam grad koji treba kasnije da prezentujem prijateljima koji dolaze iz najrazličitijih krajeva sveta.

Rećiću samo da ne postoji osoba kojoj se Beograd nije svideo. Podeliću sa Vama to da, i ako obožavam da putujem i imam mogućnost da odem “preko“, iz nekog razloga Beograd me još “drži“. Svaki put kada prelazim neki od mostova i kad pogledam levu i desnu obalu Save, zaigraju mi leptirići u stomaku i znam da sam zaljubljena u ovaj grad.

Kao ondašnji turista i sadašnji žitelj Beograda, ponudiću Vam malo drugačiju priču od standardne ponude na koju obično naletite ako ste stranac posetilac.

Za početak, da bi ste obišli Beograd treba Vam minimum nekoliko dana. Dakle, smeštaj Vam je neophodan. Ako već nemate nekog svog ko će Vas ugostiti treba da nađete prenoćište. U zavisnosti od  dubine džepa u užem i širem centru ovog grada imate bezbroj mogućnosti.

Apartmani u Beogradu su ipak namenjeni za one sa dubljim džepom, dok hostele, pa sve do po meni najbolje opcije stan na dan možete da izaberete svojom voljom ili silom prilika i da krenete put osvajanja našeg velegrada.

Za Beograd kažu da je srpski New York. Pored izuzetne arhtekture i istorije, ovde ćete naleteti na hiljade zanimljivih dešavanja koje ćete primetiti usput ako otvorite oči i čula. Spomenici su tek delić toga. Hajde za početak ipak malo rutine.

Ako niste bili na Kalemegdanu (beogradski od milja Kališ), kao da niste ni bili ovde. Sa prostrane terase imaćete najbolji pogled na Beograd. Istovremeno ćete ovde dosta saznati o istoriji grada. Ako želite još malo da nahranite dušu kulturno istorijskim predanjima, savetujem da obiđete podzemne delove Beograda. Ovde ćete otkriti bogatu istoriju grada koju kriju pećine, lagumi, zazidane reke, tuneli, bunkeri i brojne građevine koje su rušili i stvarali narodi naseljavani tokom vekova.

Obzirom da smo muzejno deficitarni, preporučujem Etnografski i muzej Nikole Tesle kao sigurne odrednice.

skadarlija

Beograd se nalazi na ušću dveju reka i prava je šteta ne iskoristiti lep dan za šetnju duž obala Save i Dunava. Na nekom od splavova možete napraviti predah i popiti kafu. Kasnije, kad padne mrak, možete se vratiti splavovima koji u Beogradu važe za meku i medinu noćnog života.

Ako ste izistinski ljubitelj reke treba da zađete malo dublje u grad, nađete prevoz koji će Vas odvesti do novobeogradskih blokova i potom prebaciti sa obale do Ade Međice. Tu je život. Tu su zaljubljenici u reku i prirodu, oni tu zaista i žive preko cele godine. Ostrvce krije par dobrih lokala u kojima možete dobro i ukusno da pojedete za male pare.

Skadarlija, ozbiljna boemska četvrt sa dugom tradicijom. Kažu za nju da je beogradski Montmartre. Ulica pekrivena kaldrmom i građevine odaju utisak da su ovde tokom XIX i XX veka živeli brojni umetnici. Danas se u tim kućama nalaze neke od najpoznatijih lokalnih kafana i restorana. Tamburaši i živa muzika su zaštitni znak Skadarlije. Nemojte propustiti da probate rakiju ili domaće vino kojim Vas domaćin ponudi.

Ukoliko ste ipak za urbaniju varijantu, u kafićima duž ulica Strahinjića Bana i Njegoševe, naći ćete svoj mir u vrevi gradskih dešavanja. Šoping ture ćemo ovog puta zaobići. Ako Vam zatrebaju te informacije dobićete ih od svakog prolaznika uz gratis osmeh.

Oktoberfest
Previous post

Kuda leti avion s jeseni: Nemačka i njen bermudski trougao hedonizma

20160925_161553
Next post

5-ti Family Day by Japan Power

  • Aleksandar

    Iju, promašili ste moja dva omiljena muzeja. Prvi je Vojni, ima zaista impozantnu i vrlo lepo uređenu postavku iz svih epoha. Naročito ga preporučujem kad je vreme loše, bilo vrće ili kiša. Drugi je Moderna garaža, muzej automobila u Majke Jevrosime. Lepo je da se prošeta do njega, ima vrlo specifičan miris, a obično ćete biti sami u njemu, pa možete polako. Možete i u onaj mali, Prirodnjački, pored terena za košarku, bukvalno je jedna soba, ali je obično besplatno, tako da eto, bacite pogled na 10 min, svaki put je različito.