Kafane i kafići

Kafana Dva Jarana (Niš)

Jedna od  greški koju često pravim je da  zavolim jednu kafanu a onda jako teško imam želju da je promenim i isprobam nešto novo. U želji da to promenim, poslušao sam savet koleginice Okice i u februaru (2013-te) reših konačno da u Nišu ručam u objektu koji se ne zove kafana Mrak već Dva Jarana.

I nisam pogrešio. A evo i zašto.

Što se tiče samog enterijera i eksterijera, tu u suštini nema neke bitne razlike u odnosu na Mrak. A što se tiče klope doneo sam odluku da ne kompariram roštilj tj ne vagam čiji su ćevapi bolji, a čija pljeskavica već sam rešio da isprobam šta je to što oni imaju, da je vrhunsko, a da nema Mraku. I našao sam.

Pre nego što opišem šta sam našao moram da uputim malu kritiku na račun konobara – na pitanje šta nam preporučuje rekao ‘je rostilj’. Pitam dalje: ‘pa dobro, na roštilj smo i došli a šta je dobro od roštilja?’, a on kaže ‘pa sve je dobro’.

Oduvek me je nerviralo kad konobar sam ne ponudi ono što je najbolje i karakteristično za određenu kafanu i time pokuša na prvu kartu da kupi gosta već vam ostavlja mogućnost da zabodete nešto iz menija što baš i nije reprezantativno i time sam sebi da autogol. Ja ne razumem takve konobare, ali zato postoji naš sajt  koji će taj posao uraditi umesto njih.

Dakle, kao aperitiv uzmite domaću šljivu jer su im sve ostale rakije neke kupovne, ova je jedina domaća.

Za čalabrc tj meze može kiseo kupus, sir i urnebes, a za glavno jelo nemoj mnogo da razmišljate – punjeni kare u skrami!

Punjeni kare u skrami

Što je to dobro ljudi moji, pa to nije normalno. Ja sam uživao do te mere da sam poručio i pojeo dva komada. Jes’ da sam sedeo pet sati u kafani, ali su mi bez problema legla dva komada. Zamolite da budu malo rešiji i uživajte u njima. Ćevape sam probao, takođe su dobri tj korektni ali na njima nemojte gubiti vreme. Dva člana društva koja su bila samnom su probala džigericu i kobasice takođe imaju reči hvale, ali su se ipak svi vratili na kare. Dakle, ako dolazite sami, naručite njega, ako ste u društvu, obavezno dodajte kobaju i džigericu. To je pun pogodak za ručak.

E sad, koje su još tri stavke koje su nas oborile sa nogu i navele da se obavezno vratimo u Dva Jarana prvom prilikom:

Albanska salata – vrh vrhova! U pitanju je hleb umočen u neku mešavinu ulja i ljute paprike pa zapečen. Toliko jednostavno a toliko dobro da  razvaljuje. Ovde obratite pažnju i napomenite konobaru da ako ne volite ljuto ne stavlja ljutu tucanu već blagu.

Albanska salata

Zaječarsko pivo u zidarskoj ambalaži- ja sam ga popio očima dok ga je konobar donosio ka stolu. Toliko sam se poželeo te braon zidarske od 0,5 da je unutra komotno mogla i voda da bude a ja bi rekao da bolje pivo nikad nisam pio. Čudo je ta nostalgija za starom zidarskom. Svaka čast gazdi na ideji da ga uvede u ponudu kafane (mislim da nismo bili jedini koji pate od nostalgije za istim jer su ga trošili i za drugim stolovima).

Espreso kafa – e ovo je vrhunac. Dakle ponavljam, u pitanju je obična Niška kafana, ništa posebno, nije elitni kafic u centru grada koji živi od prodaje espreso kafe i kisele vode. A kafa je…pa evo iskreno – mislim da nigde u Srbiji ne možete popiti bolji klasični espreso. To je komentar svih nas troje koji smo je pili uz napomenu da smo se posle prvog srka svi međusobno pogledali, pa ćutke srknuli još jednom da proverimo da li nas čula varaju, pa onda kao po dogovoru izgovorili: ‘uuuu, al je ovo dobra kafa!’

Uz orasnicu sam zaključio da definitivno nisam pogrešio i konstatovao da je kafana Dva Jarana dobila novog redovnog gosta.

Topla preporuka i pečat kvaliteta nemagreske.

kmc_bicycle_chain_z99_9speed_gray
Previous post

Korisni linkovi: Biciklizam

naslovna
Next post

Pečenjara MB (Mladenovac)

 • Olivera

  e,samo da znas zidarsko zajecarsko se u Nisu mnogo prodaje,imas ga u jos nekim kafanama tipa Dva jarana,a cena nabavna bila oko 40 din,pa je to razlog sto su se u modu vratile gajbe piva.Kupis u diskontu celu gajbu za 800 din

 • Olivera

  ne bi to znala,al jednom prilikom drugari mog sina,kad su nesto slavili doneli gajbu i tako ostala kod nas i od tada ja povremeno kupim gajbu,precutno je ostavim,a oni isto tako precutno se posluze kad dodju i jos mi broje ako neko pivo nedostaje iz gajbe

 • Zoster

  Prvi sledeci put kad dodjemu Nis nosim jednu gajbu za Beograd

 • Djuko CG

  Ne mogu da verujem da žena u poznim godinama ima zidarsku gajbu piva u kuci gde i loče pivo sama sa sobom. Nista gore od žene koja smrdi na pivo !!! Vidi se da je iz Niša :))

  • Toza Subotica

   To si u pravu. I ja mrzim žene koje kako ti kažeš locu pivo.Uvek ih zamišljam da su debele i zadrigle :) . Vise volim kada vidim ženu sa nekim elegantnim ženskim pićem.

   • Djuko CG

    Hahaha, Tozo u pravu si
    za ovo da su debele i zadrigle ! I ja ih tako zamišljam ! Predlazem da Olivera zakači svoju sliku i sve nas semantike ovde :)

    • Djuko CG

     Pardon, sve nas demantuje