Automoto Tekstovi čitalaca

Legende Modene: Muzej Lamborghini (Italija)

Napisao: Aleksandar Savić

Ako posetite toranj u Modeni, u njemu ćete naći neobičnu relikviju – drvenu kofu. Naravno, ovo je tek par stotina godina stara replika, nije prava kofa, pošto je prava kofa neprocenjive vrednosti. Originalna kofa se čuva u sefu, naravno.

Modena i Bolonja su neprekidno ratovale tokom srednjeg veka. Kako bi ponizili nesposobne stanovnike Bolonje, nekoliko hrabrih momaka ode u Bolonju i ukrade im kofu sa javnog bunara iz koga ceo grad pije vodu. Mada je Garibaldi ujedinio Italiju pre dva veka, ljude iz susednog mesta baš i ne vole – Feruchio Lamborghini-ja na primer…

Kofa

Posle WWII u Italiji je ostalo svakojakog gvožđa, što nemačkog što savezničkog, ali je bilo malo traktora. Preduzimljivi seljak iz Svete Agate, Feruccio, počne da prikuplja zaostale buldožere, tenkove, transportere i slična čuda i da od njih pravi traktore. Posle nekoliko godina – postane najveći proizvođač u Italiji – i kupi sebi Ferrari.

Požali se jednom prilikom Enzo-u, a ovaj ga sa visine spusti kako je naprosto seljačina i ne razume se u trkačke sprave. Ferrucio reši da se osveti i napravi bolji auto od Ferrari-ja.

Počeo je na ne baš časan način – ukrao je Enzu inženjere, među njima Bizzarini-ja koji je bio verovatno najveći genije za mehaniku u Italiji tog doba (250GTO je njegovo delo).

Tako nastaju rani modeli Lamborghinija.

Muzej1

Ali Ferucio nije želeo da se takmiči u autosportu, a inženjeri baš i nisu želeli da rade obične automobile – tako je Lamborghini pao u krizu pre nego što je pošteno i nastao.

Fabrika se okreće dizajnu i majstorima – svetlost dana ugledao je Countach. U doba kada su heroji išli put svemira, sličnih automobila je bilo, čitava Masseratijeva gama ( Alfini i Ferrarijevi koncepti) – ali Countach je ostao jedinstven u svojoj smelosti.

Muzej2

Osamdesetih je Lambo proizveo vojno vozilo sa V12 benzinskim motorom iz sportskog auta. Najveći vojni adut je valjda bilo to da niko normalan neće da puca na Lambo… I tako svet izgubi prvi sportski SUV.

Muzej3

Rivalstvo sa crvenima tokom 80-tih i ranih 90-tih nastavio je Diablo. Snažniji, ljući i brži of Testarossa-e.

Krajem 90-tih fabrika odlazi pod pokroviteljstvo Audija, kada nastaju moderni Gallardo, Murcielago, Aventador, Huracan.

Dizajn je ostao dosledan, kao i rika moćnih motora, ako je neko pomislio da će Lambo prestati da bude Italijaski prkos u svojoj suštini – prevario se. Čini se čak da nikada nije izgledao bolje.

Muzej4

pagani_huayra_4
Previous post

Legende Modene: Pagani

Next post

205/55R16 vs 205/60R16 na domaćim putevima