Kafane i kafići

Lovački dom ‘Kod Šipe’ – Kamenički vis (Nis)

Možda više od 10 godina nisam bila na Kameničkom visu , te danas po lepom sunčanom, ali vetrovitom danu reših da se podsetim malo nekih raniji vremena kada se tamo išlo mnogo češće.

Bio je omiljeno izletište nekada,a izgleda da ponovo počinje da ulazi u modu.

Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 800 m. Do njega se dolazi putem koji se nije mnogo promenio unazad više decenija, ali kad stignete najpre uživajte u prelepom pogledu na grad.

Kamenički vis je veoma blizu Niša, na oko 14 km od centra, iznad sela Kamenica po kome je i dobio ime. Nalazi se na obroncima Svrljiških planina.

Ono što vas tamo čeka je nekoliko novih klupa sa nadstrešnicama i roštilj koji mogu svi koristiti.Takođe i igralište za fudbal i košarku.

I naravno kafana, jedina u gradu sa lovačkim specijalitetima .

Kafanu je pre par godina preuzeo gazda Šipe, kažu poznati lovac južne Srbije i uveo  jedinstveni  lovački jelovnik. Po njemu se i zove lovački dom “Kod Šipe” .

Možete probati i roštilj i ribu, ali ne treba gubiti vreme na to, jer to možete jesti bilo gde u gradu.

Ovde odmah naručite lovački gulaš . Imaju dve vrste: od divlje svinje i srneći. Najbolje naručite oba, nećete pogrešiti sasvim sigurno.

Kafana nije mala, ima dva dela, sa crveno-belim i plavo-belim stolnjacima i zavesama uz tipične lovačke trofeje na zidu.

Postoji i letnja bašta-terasa, ali ona će sačekati lepše vreme. Sa nje puca pogled na okolinu i verujem da se može tu uživati u suncu i prirodi.

Na moje iznenađenje, kafana se polako punila i u vreme ručka je bila skoro puna gostima različitih generacija. Verovatno zato što kafana odiše prijatnom domaćom atmosferom.

Konobar je taman pored stola onoliko koliko treba, a da vam ne smeta.

I na kraju cene – dosta pristupačne. Npr.domaća kafa 50 din, kupus salata 120 din, porcija lovačkog specijaliteta od koje dvoje može sasvim solidno jesti 700 din (april 2013)

U blizini se nalazi i nekoliko kućica – brvnara, koje čekaju neka bolja vremena i renovinaranje. Sada nisu u funkciji za boravak izletnika.

Kad još malo priroda ozeleni, svakako treba ponoviti odlazak na Kamenički vis i uživati blizu, a tako daleko od gradske gužve.

tami-residence naslovna
Previous post

Hotel Tami (Niš)

DSC_0632
Next post

'KIBO' kuhinja - šta ima danas za ručak? Riba!