Hrana i piće

Švargla – novi suhomesnati mainstream

Mislim da je jedan od najvećih nezvaničnih praznika stare SFRJ bio svinjokolj. Ne znam koliko je danas zastupljen obzirom da je stočni fond bukvalno desetkovan, a selo skoro pa upropašteno, ali je nekada bio masovni događaj i to samo takav. Započinjao bi ranom zorom, a završavao se u kasnim večernjim satima. Fejsbukovci bi ga danas verovatno prozvali avlijski event. Okupljao je komšije , rodbinu i kumove. Od rane zore one muški svet, naravno zbog rakije i kožure, u prepodnevnim satima i nas decu, a od ručka pa na dalje i ženski svet. Jedan takav svinjokolj opisali smo i kod nas na sajtu.

Ali danas nije tema svinjokolj, već jedan pomalo zaboravljen proizvod svinjokolja koji se polako vraća modu. Kažem izgleda jer sam ostao potpuno šokiran kada sam u centru Beogradu, u Aroma marketu ugledao na polici sa suhomesnatim proizvodima ni manje ni više nego ŠVARGLU! Da, da, dobro ste pročitali – švarglu. Proizvođač Famis, pakovanje od oko 500 grama, po ceni od oko 350 dinara ako se ne varam. Da li je skupo ili ne procenite sami, činjenica je da kojekave šunke i pršute idu i preko 1.000 dinara za kilo, al je fakat i da je 1kg goveđeg buta oko 700 -800 dinara, dakle koliko i švargla.

Elem, kupio sam je, probao i iskreno – baš je dobra! Nije previše masna, dobro je izbalansiarana količina mesa sa masnoćom i vezivnim tkivom, blago je ljutkasta i izuzetno ukusna. Neko će reći pa naravno da je ukusna kad je pomešana sa pitaj Boga koliko hemije. Možda i jeste tako, ali moram reći da sam se svojevremeno snabdevao sa nekom domaćom švarglom iz mog rodnog sela koja je znala biti vrhunska, ali je umela i da omaši pa da se udavite u masti. Međutim ono što sa sigurnošću mogu da tvrdim – za razliku od one domaće, gde je pankreas posle svakog zalogaja recitovao Očenaš, ova je nekako „lakša“ za stomak i ne daje onaj osećaj dvodnevne sitosti. U kombinaciji sa svežim paradajzom, feta sirom i zaječarcem – nema bolje!

Danas sam ponovo svrnuo do Arome da obnovim zalihe, ali gle čuda – nema više. Pitam otkud to, kaže prodavačica sve se prodalo, stiže nova tura, dođi sutra.

p.s. Za one koji ne znaju, švargla se pravi od svinjske glave tako što se meso, koža vezivno tkivo uklone sa glave, iseckaju na manje komadiće i ture u crevo. U ovom slučaju crevo prečnika 10-tak centimetara. Inače na slici nije Famis već Bačka Topola jer nisam mogao da pronađem Famisovu švarglu na netu

2nd Belgrade Street Race 402
Previous post

2nd Belgrade Street Race 402m

Transfagarasan
Next post

PetrolHeads: u susret Transfagarašanu