Hrana i piće

Vinjak

Vinjak, vinjačić, vinještina, vinjau, rubinštajn – kultno Rubinovo piće. Etiketa na poleđini kaže: “Proizveden od vinskih destilata sazrelih u hrastovoj buradi po jedinstvenoj Rubinovoj tehnologiji” i to baš tako, bez zapete ili tačke – Kruševac valjda ili šta već. No, da ne cepidlačimo, ostavimo etiketu po strani i pogledajmo šta nam to ovaj dragulj domaće proizvodnje nudi.

Vinjak

Ako sudimo po ceni (okvirno nekih 700 din. ili povremeno na akciji za 599), reklo bi se, ne mnogo. Ipak, iskustvo nas uči da cena nije jedini parametar na koji treba obratiti pažnju, pa ćemo u nastavku teksta pokušati da utvrdimo odnos uloženog i dobijenog. Za litru pića, složićete se, skromna cifra – u rangu popularnih otrov vodki ili neke loše rakije (domaću proizvodnju ćemo u ovom slučaju ostaviti po strani, s obzirom da ne možemo govoriti o globalnoj dostupnosti, ujednačenim cenama ili kvalitetu). Šta onda izdvaja vinjak iz ove grupe i zašto je ovaj tekst baš njemu posvećen? Rekao bih da je to univerzalnost – piće za sve prilike i neprilike, piće koje se može piti u raznim kombinacijama i količinama (u zavisnosti od željenog efekta), piće koje će vam definitivno popraviti raspoloženje (ili pokvariti, ako je to ono što vam treba), piće na koje možete računati, ili ne? (zavisi šta računate), piće za one koji piju, ali i one druge (sa njim sigurno nećete početi), piće za svačiji džep… Na kraju, prošli smo sa njim dosta, red je da se odužimo. Kako, kada i zašto ga piti (ili ne)? Krenimo redom…

Punoletstvo i matura

Moramo biti fer i korektni, tako da vinjak možemo preporučiti samo punoletnim momcima (devojkama?!), što podrazumeva da odgovaraju za svoje postupke. Ispod ovoga nećemo ići, tu su još uvek sport i knjiga, ili neke druge stvari, ali u svakom slučaju ima još vremena… No, osamnaesti rođendani stižu, polako i matura, prvo odelo je kupljeno, i sada se valja pokazati u najboljem svetlu.

Po nečemu se mora pamtiti…

Važno je da se ne krene prerano, ne zaboravite da prvo ide protokol i slikanje (nije baš poželjno da vas npr. nema na slici sa mature, mada i to se preživi), ali ne treba ni odlagati previše. Okvirno, dobar trenutak da krenete je nakon što ste stigli na mesto proslave i smestili se za stolom (pretpostavimo da je namera proslava, a ne nešto drugo). Obično je to neki restoran ili veća kafana, tako da dostupnost vinjaka ne bi trebalo da bude dovedena u pitanje (ako je rođendan, urgirajte kod slavljenika ukoliko je moguće). Poručite polako dupli sa ledom – klasika. Tako ga većina i služi – o naprednijim kombinacijama ćemo u posebnom odeljku kasnije. Za gašenje – ništa, voda ili Cola, kako ko voli. Imajući u vidu da je prošlo leta i leta od tih dana u našem slučaju, ne možemo sa sigurnošću pričati o preporučenim količinama, dakle idemo sa „umereno“, ali možemo pričati o efektima, odnosno posledicama jer njih još uvek pamtimo. Ono što vam vinjak donosi, pod uslovom da ste u granicama umerene konzumacije, je sledeće:

 • fin kez preko lica i cool osećaj „žuraja je do jaja!“
 • „wow“ efekat – dok svi piju zidare, vi cepate žestinu
 • ples sa razrednom bez pardona uz nekoliko prljavijih pokreta i pogleda, ruka oko struka i te fore (ovo pod uslovom da je ista čemu, inače možete slobodno preskočiti)
 • ukoliko je u pitanju razredni, fino opuštenu ruku kako mu ne biste istavili kičmu, a da bi opet lepo puklo kada ga odalamite po leđima i kažete: „Au, završili mi matori…“
 • osmeh i pozdrav za sve one devojke koje niste primetili za četiri godine srednje (lep gest koji će vam pamtiti)
 • sa top selekcijom, hmm, pa oštrije u svakom slučaju – da ne ulazimo u detalje, recimo da je sve individualno
 • sa ortacima dobar provod, za ostale pozdrav i rukovanje.

Ako ipak, namerno ili slučajno, količina pređe granice koje je vaš organizam u stanju da toleriše, moguće su razne vrste manifestacija. Od toga da kleknete na kolena, preko leganja pod sto i totalne horizontale, do bacanja pegle i drugih, gorih oblika greške u proceni. Dakle, polako u ovim godinama.

Međutim, vreme ide, sa njim dolaze novi izazovi, ali i novi problemi…

Studentski dani

Pod pretpostavkom da ste otišli iz rodnog mesta i napustili mamu i tatu, možemo reći da ste zakoračili u studentski život. Predavanja, vežbe, kolokvijumi, ispiti – išli, ne išli, učili ili ne, polagali ili padali – žurke su uvek tu, provoda i povoda sigurno ne manjka. A koleginica? Zavisi šta upišete, elektro ili menadžment. No da se držimo teme, evo primera – danas je bio ispit, možda znate rezultate, možda ne, možda ste pali, možda položili, ali ste u svakom slučaju skinuli shit s grbače, bar do sledećeg roka ili ispita:

Student 1: – Pijemo večeras? Da se zalije ovo!
Student 2: – Tanak sam s kešom brate, ne znam.
Student 3: – Ja isto. Možda sledeće nedelje.
Student 1: – Daj bre, koji vam je? Idemo da zalijemo, da to prođe kako treba.
Student 2: – Čoveče nemam dinara! Kako?
Student 1: – Kako ti stojiš?
Student 3: – Imam nešto, ali treba mi za menzu. Čekaj bre sledeće nedelje da legne kredit.
Student 1: – He jbt… Ma idemo večeras. Ajde, uzeću ja flajku vinjaka, kad ste siroćani! :D
Student 2: – Ma p..i ga! :D
Student 3: – Oš uzeti i Colu? :D
Student 2: – :D
Student 1: – Ao mater vam j…m klošarsku! :D
Student 2: – :D:D
Student 3: – Brate nema se! :D
Student 1: – OK, ajde… :)

Znači standardna priča, nema se para, studenti i sl., ali vinjak prolazi sa niskom cenom. Uvek je tu da pomogne i na raznim -ijadama, rođendanima i ostalim žurkama. Upoznaće vas sa koleginicama koje ne znate, ili odvesti korak dalje sa onima koje znate. Pripazite samo na količinu, ukoliko niste odlučili da se preparirate i samodonirate lokalnom muzeju ili naterate devojku da provede sa vama noć u urgentnom centru. Ne zaboravite i činjenicu da su ovo još uvek studentski dani i da će vam pamet još trebati. Iako mit o ubijanju moždanih ćelija alkoholom nije tačan, postoje naznake da prekomerno konzumiranje u dužem periodu može štetno uticati na deo mozga zadužen za učenje, pa ako već pijete, ne morate baš da ljuštite sivu koru svaki put. S druge strane, ova ista istraživanja pokazuju da umereno konzumiranje pospešuje razmišljanje i rezonovanje, u odnosu na totalnu apstinenciju. Takođe doprinosi boljem pamćenju pod stare dane, što je opet lepo znati. Da ne bude da pričamo koješta, uverite se i sami ovde .

Samo veselo – ko zna, ne mora da uči…

Primer 2 – četvrtak, studentski dan, standardni izlazak – uobičajeno, skup je dogovoren za 21h, ali neko uvek kasni, tako da se sa pićem kreće od 22h. U zavisnosti od toga kada želite da budete u lokalu (ili gde već idete), u kom stanju, i koliko vam je vremena/pića za to potrebno, dešava se i da treba opaliti solidan tempo. U ovakvim situacijama, bitno je znati gde su granice i ne ići preko svojih mogućnosti. Ustanite povremeno sa stolice jer se dešava da noge baš i ne dobijaju, u realnom vremenu, informaciju o tome koliko ste popili, pa da se ne iznenadite kad na kraju ustanete za polazak. Od starta do pokreta, dešava se stvarno svašta, pa je u ovom periodu „pripreme“ vrlo moguće da:

 • neko fasuje i bude na tapetu cele ekipe
 • cela ekipa bude na tapetu jednog čoveka
 • svako svakom „objašnjava“ sve po spisku
 • se uleti kod komšinice u stan pored (u fazonu „gde si ti, evo mi došli malo“)
 • jače urađen member krene da divlja, pa odvali neko parče zida, razbije nešto (u sobi ili na faci) i sl.
 • polako na površinu isplivaju i odu u etar tajne koje su do tada strogo čuvane
 • itd…

Možemo nabrajati do sutra, ali zaključak će uvek biti isti – dobra atmosfera, druženje i fina doza ćilibarno žute tečnosti su uvek dobar znak da je pred vama uzbudljivo veče. I da ne idemo previše u detalje, možemo ponoviti ono standardno – duga je noć… Koliko puta ćete ovu atmosferu iznova stvoriti, proživeti i iskoristiti, zavisi samo od vas. A nije da nemate pomoć.

Ali ponovo, vreme nas ne čeka, mora se dalje…

Došlo vreme da se na posao krene

Valja nekad i odmoriti…

Na diplomi se već odavno uhvatio sloj prašine, a sećanja sa apsolventske ekskurzije i žurke polako blede. Da, to su sigurni znaci da više nema spavanja do 12, ručka u menzi i stipendije krajem meseca. Sada je umesto toga tu posao, mora da se radi i zaradi, jer ipak, da bi se uživalo, treba prvo stvoriti uslove za to uživanje.

O tome da li su najbolji dani prošli ili tek dolaze, postoje različita gledišta. Ali i pored toga što je dan sada kraći za minimum 9 sati (na mešalici ili u fotelji - nema razlike), ostaje vremena vikendom da se neke želje ispune i baterije napune. Mada mogu lako i da se isprazne, ako se pretera, pa sa tih 5% healtha što je ostalo na kraju nedelje, spadnete na 0. Desi se to i preko nedelje nekad, pa se sutra zakasni na posao, kljuca malo glavom i sl., ali pregura se uvek nekako. Pričamo o godinama kada porodica još nije u planu, pa su provod i noćni život još uvek dostupni.

Pojedini članovi ekipe su otišli, poneki novi su došli, ali verni drugar iz Kruševca je uvek tu. Godine su već za nama, idu jedna za drugom, a sa njima raste i količina vinjole koja nestane u toku večeri. Ipak, iako finansijski momenat više nije problematičan i sada se može bez problema priuštiti znatno skuplje piće, iskustvo kaže da prva ljubav zaborava nema. Tako je i kod nas. No, probali smo, znamo i sad da presečemo ponekad sa nečim drugim, ali kada se pije, zna se – default je vinjak. A šta se dalje dešava? Nekom drugom prilikom možda, da ne dužimo ovde previše…

Biblioteka…

Pored izlazaka, s vremena na vreme i posao zna da donese druženje sa Rubinovom udarnom iglom. Bilo da se radi o žurci u okviru kompanije („dan firme“ ili novogodišnja npr.), ili ste jednostavno banuli negde sa kolegama kako bi oduvali malo posle napornog dana, prilika je tu. Obično se baš tada zaglavi pošteno i popije još bolje, pa je svašta moguće. Od ćaskanja sa direktorom, preko zajebavanja šefa, do intimnijeg upoznavanja sa koleginicom iz administracije ili ekonomskog odeljenja. Ipak, savetujemo oprez u ovakvim slučajevima. Ne zaboravite da je sutra radni dan i da ćete neke od ljudi sa kojima danas pijete i pričate, sutra sresti u liftu, na ručku ili u kancelariji. U zavisnosti od procenta u kom ste postali jedno sa rubinštajnom, tj. šta ste sve rekli i uradili, možda se sutra, uz malo truda, može sve okrenuti na šalu. Međutim, može lako da se desi i da treba poslati par mailova sa izvinjenjima. Obično je dovoljno samo biti kulturan i to završava posao. Naravno, pričamo o varijanti da se sećate šta se u stvari desilo. Ako ste ipak otišli u zonu gde vam pojam crne rupe više nije stran, s obzirom da ste sinoć imali demonstraciju ovog fenomena u sopstvenoj glavi, onda nije s goreg prvo pitati kolegu do vas za kratak summary noćašnjeg dešavanja, pa potom krenuti polako po spratovima i reći šta već gde treba. Ovo vas neće spasiti, jer cela firma već zna da ste se prebili k’o svinja, ali sada morate pojesti govno i primiti šalu na svoj račun. No, dobro je dok je šala, može da bude i kritika, a može i knjižica.

Za kraj, iako smo optimisti i verujemo da vam se ovako nešto nije desilo, ostavili smo odeljak koji će vam pomoći da i ubuduće ostane tako. Bar se nadamo…

Male tajne velikih majstora (potrošača)

Mnoge besane noći, brdo lepih uspomena (i po neka ne baš tako lepa), i ludih provoda koji se još uvek pamte, dali su svoj doprinos ovom tekstu. Ne zaboravimo da pomenemo želudac i jetru koji su to sve momački izneli u godinama za nama i pokušajmo da iz svega toga izvučemo još neku pouku i preporuku…

Količine

Evo šta kažu amateri…

Kao i svaki početak, i ovaj je težak, pa treba ići polako, bez preterivanja. Recimo da je dovoljno odvojiti sat – sat i po, i za to vreme sljuštiti nekih deci – deci i po. Neka vam ovo bude okvir za start avanture i početak druženja sa vinještinom. U zavisnosti kako se osećate, možete po potrebi ponoviti ovu dozu npr. par subota za redom, kako bi dobili neku inicijalnu sliku o tome koliko vam treba i šta vam prija. Kako vremenom raste samopouzdanje i osećate da može tu još da stane, idete polako gore. Na 2-2,5dl se može reći da ste ok igrač, ništa specijalno, ali nije da ne pijete. Pričamo o zbirnoj količini pre i u toku izlaska, tj. onome što se ukupno popije za jedno veče. Išlo je to tako neko vreme sad već, i polako se kreće na 3-3,5dl. Fina brojka, standard da kažemo, preko ovoga idete u seniore. A to su već ozbiljni igrači gde je mera 3-3,5dl, ali pred polazak, „na kuću“ što se kaže. Tu se sad mogu vijati okrugle cifre, npr. 4dl. Stara garda opet voli da deli flajku na dva dela i da se ne ostavlja iza, pa je za ove momke mera 0.5l pred polazak, a onda dalje. Do ovoga se ne stiže lako, da se ne varamo, ali jednom kada ste tamo, može se reći da imate kapital. U specijalnim prilikama, kada stvarno treba i ima se zašto zaliti, ovo može otići i na 0,6-0,7dl po glavi, a pričamo o „zagrevanju“, pošto nas dalje čeka još dobar deo noći, plus se obično i od jutra fino odvadi. Ozbiljne količine za stvarno zajebane igrače. Ali složićemo se – da bismo negde stigli, moramo prvo načiniti bar jedan korak i krenuti…

Gašenje

Lager

Spomenuli smo negde u tekstu ranije – ništa, voda ili Cola. I to stvarno ide i ljudi piju tako odavno, te se ne bismo previše osvrtali na efekte svake od mešavina pojedinačno (možemo samo reći da je ova sa Colom, tzv. vinjakolada, „najopasnija“). No, ovde predlažemo nešto još bolje. Ako želite da idete korak dalje i probate nešto novo, ako želite da se dobijete i stojite, popijete i mislite, gasite guaranom. Sova se savršeno uklapa sa mečkom iz Rubina, usput je jeftina i jako dobro „pere“, što bi se reklo. U odnosu na standardne kombinacije, ova će vam dati dodatnu dozu inspiracije i osećaja „I can…“ (a da nije prividan, nego stvarno i možete nešto – valjda je to ono „No sleep“ na delu). Kao i uvek, i ovde kažemo – trošiti po ukusu. Nekom je dovoljna jedna, nekom treba više, ali neko zlatno pravilo je jedna guarana na 2-2,5dl primara. Dakle, pođite od odnosa 1:1, pa možete linearno na gore ili dole (npr. dve guarane na 0,5l žuće). Naravno, spomenućemo ovde i jaču varijantu, crnu noćnu pticu, ili ako idemo široko, može i Red Bull, ali stara-dobra-obična-zelena je ono što tražite – best buy.

Popili ste svoje, vozilo je to celo veče – učinite sebi uslugu i završite provod sa flašom (0.5l) negazirane vode. Može i čaša pored kreveta, nek se nađe u toku noći. Glava i telo će vam biti zahvalni sutra…

Kako ga piti

Tradicionalno vs naša preporuka…

Rubin na svom sajtu kaže „Tradicionalno se pije kao aperitivno i dižestivno piće na sobnoj temperaturi.“ Well, no shit. Mi kažemo da je lepo znati tradiciju, ali treba ići i u korak s vremenom. A korak koji mi predlažemo pre konzumacije je da pustite mučenika da malo odmori na ledu. Kako da znate da li je dovoljno hladan? Stavite ga bar 24h ranije, a još bolje čim ga kupite, pa neka čeka tamo. Mora da bude ’ladan k’o zmija, tako da, dok držite flajku i sipate, ruka trne već na nekih 1dl u čaši. Poslužite vinjak na ovaj način i za uzvrat dobijate sledeće:

 • nema potrebe za razrađivanjem na početku, jer na ovoj temperaturi ide od prvog (a svaki sledeći klizi k’o mače niz oluk)
 • fino se zgusne, pa deluje nekako još slađe, kao tečna karamela ili med (posledica ovoga je da sporije curi iz flaše)
 • jednostavan način da držite tempo – kako se flaša kravi odozgo, tako sipate i pratite liniju (ovo je ipak za one malo iskusnije i brže, inače ga jednostavno vratite na led do sledećeg točenja)

Sa guaranom i ovako pripremljenim rubinštajnom, jednostavno nema greške! Dobro ’ajde, bilo ih je možda par – nismo imali nikoga da nam kaže, pa smo učili školu sami…

Map1
Previous post

GEA tour - dva kriva točka i jedno pravo srce na putu oko sveta

prasence
Next post

Praseća glava

 • BK

  Istina :)

 • Zoster

  Moj deda je vise voleo vinjak nego moju babu.

  • Nex

   :D pravi covek, zato je baba tako i birala…

 • Storm

  A zeleni vinjak?

 • alek

  stil pisanja je autobiografski :-)

  • Nex

   Naravno, pisemo samo ako smo probali, a preporuku dajemo ako nema greske :)

 • b

  sto nisi ubacio u text ono kad si se preparirao na zurci firme? deodorant

  • Nex

   Nesto i za nastavak ostavljamo…

 • Zoster

  Nex, ajd opisi i to kad si se preparirao na zurci firme. Stavi tamo u rubriku Manifestacije :)) javnost ima pravo da zna :)

 • sve same cinjenice,hahahaha nemogu da verujem,svaka cast odlicno napisano!!! :)