Putopisi

Po Tasosu biciklom

Odmah priznajem – da nisam pročitao tekst Bicikl na letovanju nikad mi ne bi palo na pamet da rentiram bajs na moru. Međutim, to se pokazalo ne kao dobra ideja već kao FENOMANALNA ideja jer mi je u toj meri upotponila letovanje da ga je pretvorilo u jedno od najlepših uspomena.

Iako sam išao sa suprugom i klincima, sve kockice su se sklopile.

Prvo , Tasos je kao izmišljeno ostrvo za biciklizam

Drugo, rentirao sam toliko dobar bajs da sam po dolasku kući napravio ozbiljne prepravke na svom

Treće, moja oštrokonđa koju sam zavoleo i oženio bila je toleranta pa mi je dopustila da svakodnevno pedaliram, ali u terminu popodnevne dremke (po najvećoj vrućini od 13h do 15h)

Ajd sad da obrazložim svaku tačku, ali malo preko reda.

Bajsikl

Rentirao sam MTB, marke Ideal, grčkog porekla, osmofaz sa disk kočnicama, prednjom suspenzijom, neznam-kojim-menjačem i Bassano sedištem. Cena rente je 5 eura dan, al pošto sam ga ja iznajmio na period od 12 dana pozivajući se na gazdu apartmana kao referencu dobio sam cenu za ceo period od 50eura.

Ne znam da li je neko vozio ovaj bajs, ali meni je lego ko budali šamar- ni celih deset metara nisam prešao, a imao sam utisak kao da ga vozim ceo život i da su ga konstruisali upravo za mene. Naspram onih krševa koje rentirate na 25.Maju i Adi ovo je bio vasionski brod. Ma čudo! A sedište? Sedište je sportsko, ali udobnije od bilo koje fotelje. Prilikom povrata i plaćanja računa, molio sam Grka da mi proda sedište, nudio 30 eura, preklinjao, dramio, pretio, pozivao se na grčko-srpsko prijateljstvo, ali džaba. Ni da čuje. Kaže to sedište je model iz 2004, a tako dobra više ne prave, i čibe!

Tasos kao bajs frendli ostrvo

Tasos je čudo! Prelepo ostrvo, sa dosta četinarskih šuma koje neodoljivo podsećaju na Dalmaciju.

Krug oko ostrva je oko 95km. Na njemu se nalazi planina visine 1.300 metara. Dakle, na raspolaganju su i putevi sa izazovnim visinskim  razlikama. Nema mnogo saobraćaja, putevi su široki, niko osim Srba vam ne trubi kod preticanja i NEMA KUČIĆA da vas jure!

Šta je ono što bih posebno izdvojio?

Limenas je najveći grad na ostrvu i nalazi se na severu. Od njega do Potosa (najjužniji grad) može se stići na dva načina: istočnom ili zapadnom obalom. Ne postoji put koji prolazi sredinom ostrva i spaja severnu sa južnom stranom.

U čemu je još razlika osim u daljini između ova dva puta?

Zapadna obala je skoro ravna, postoje dva manja uspona i to je sve. Nedostatak zapadne obale je ogoljenost i manjak šuma, ali zato prolazite pored prelepih plaža koje obavezno treba posetiti (Nisteri, La scala, Glikadi, Papalimani, Vila hotel Natasa, Pahys – za reportažu o ovim plažama klikni ovde ).

La Scala

Istočna obala je već druga priča. Ako opet krenete iz pravca Limenasa ka jugu, posle prvog kilometra ona vam daje do znanja da sa njom nema zajebancije- prvih pet km je uspon do sela Panagie, mnoooogo zajebaniji uspon nego Avala. Na žalost, nisam imao vremena da vozim celom istočnom rutom od Limenasa do Limenarie pa ne znam koliko je dalje naporno, ali skoro celom dužinom do pred Potosa je goredoliranje. Ko pregura taj deo može slobodno preko Limenarie da zapuca nazad do Limenasa zapadnom stranom i zatvori ceo krug. Na istočnoj strani obavezno svratite na plaže Paradisos, Aliki, manastir sv.Arhangela, Livadi i Psili Amos (detaljno o ovim plažama klik ovde )

Plaža Livadi

Gore pomenuti Grk koji mi je rentirao bajs, kaže da on 42 km zapada prelazi za sat i po, dok istok za dva i po. Kao što rekoh, nisam probao da napravim ceo krug, najviše zbog toga što nisam imao društvo,a nisam ni želeo da ostavim suprugu samu da se 5-6 sati bakće  sa decom.

Poseban doživljaj je poseta Mermernoj plaži. Nalazi se na svega 6 km od Limenasa od čega je 1 km uspona po asfaltu, a ostalih 5 km gore-dole po odličnom makadamu,  na visini od 200 metara iznad obale. Jedini bedak su kamioni koji prilikom mimoilaženja podignu prašinu pa je inhalacija neminovna.

Kristalno tirkizna boja vode na Mermernoj plaži ostavlja bez daha

Osim ovog, postoji još nekoliko makadamskih puteva kojima se može voziti i koji vode u brda Tasosa, ali kao što rekoh nisam imao vremena da objedinim sve lepote ovog ostrva sa vožnjom bajsa.

Takođe, toplo preporučujem za posetu nekoliko planinskih sela  od kojih izdvajam Kazaviti i Sotiras (detaljnije o tome šta možete videti i okusiti :)) u ovim prelepim mestašcima kliknite na link )

Sotiras – selo koje je turizam zaobišao u širokom luku

Moja prodica kao faktor u voznji bicikla na Tasosu

Kao što rekoh imao sam porodičnu propusnicu za vožnju samo u periodu kada mi klinci spavaju, dakle od 13h do 15h. Zahvaljujući tome, nastao je test raznih pića za rehidraciju koji možete pročitati klikom ovde .

Da zaključim: Ko voli da vozi, a nije bio na Tasosu taj ne zna šta je propustio.

08-600x391
Previous post

Terme Laško - nudistički Sauna centar (Wellness Park Hotel)

Vatican-City-Wallpaper-480x640
Next post

Rim (3. deo) - poseta Vatikanu