Putopisi

Rim (4.deo) – Panteon i Piazza Navona

napisala Zosterova supruga, a on dodavao po koji komentar :)

Poslednji dan ostavili smo za laganu šetnju po gradu, obilazak Panteona i trga Navona.

Panteon – ponos Rima. je potpuno sačuvani klasični arhitektonski spomenik u Rimu. Izgrađen je u vreme Adriana i posvećen svim Bogovima. 609 godine, ovaj paganski hram preobraćen je u Hrišćansku crkvu posvećenu Sv.Mariji Velikomučenici. Tu su preneta brojna tela mučenika iz katakombi. 1929 postao je nacionalna crkva svih Italijana.

U niši naspram vrata bio je kip Marsa Ultora, koji je kaznio Cezarove ubice, a u preostalim  – kipovi Jupitera, Romula, Eneje, Askanija i Julija Cezara. U kapelama su grobovi velikih slikara, kraljeva i kraljica. Posmrtni ostaci Rafeala, najomiljenijeg među svim slikarima takođe su pokopani ovde. “Ovde počiva onaj Rafaelo zbog koga se živog bojala velika majka svih stvari da će biti pobeđena, a kada je umirao da će i ona umreti.” U blizini je i grob njegove drage, Marie Bibiene, koja je preminula tri meseca pre njega.

Zoster: jedina mana gradova koji su na neki način sami po sebi istorijski spomenici je veliki broj znamenitosti koje vidite za relativno kratko vreme. Posledica? – Čula otupe i posle nekoliko dana postajete ravnodušni. Evo pravog primera – više se divim sada fotografiji Panteona nego kada sam ga prvi put ugledao uživo.

U planu nam je naravno i Piazza Navona (“borilački stadion”). Prostor nekedašnjeg Domicijanovog antičkog stadiona koji je primao 30.000 gledaca sa 3 predivne fontane:

1. Fontana dei Fiumi (fontana reka). Četiri kipa koja sede na stenama oslikavaju Nil, Gang, Dunav i Rio de la Plata.

Fiumi

2. Fontana dei Moro (Maurova fontana). Sa kipom Etiopljanina.

Moro

3. Fontana dei Calderari, nazvana zbog brojnih radnji.

Calderari

Crkva St.Agnese in Agone (Sv.Janja). Prema predanju, crkva je podignuta na mestu gde se devica Agnes razgolićena pre mučenja, obavila i sakrila prelepom dugom kosom koja joj je na čudesan način izrasla.

St.Agnese

Trg je prepun mladih iz čitavog sveta. Umetnici izrađuju klasične portrete, karikature, ispisuju imena na kineskom, prave ogromne balone od sapunice…

Piazza Navona

Sve je tako živo. Ovo je najlepše mesto u Rimu…

Zoster: Rim je predivan i prelep! Definitivno ćemo doći opet. Puna četiri dana prava su mera plus dva dana za dolazak i odlazak. A ne postoji ništa lepše nego kad posetu jednom gradu završite na najlepšom mestu – u Rimu to je svakako Piazza Navona…

Pa, što bi rekli Italijani – arrivederci !

Do sledeće prilike :))

Vatican-City-Wallpaper-480x640
Previous post

Rim (3. deo) - poseta Vatikanu

IMG_2385
Next post

Rim - saveti za one koji idu prvi put