Linkovi i saveti

Rim – saveti za one koji idu prvi put

Za vreme prvomajskih praznika proveli smo šest dana u Italiji, od čega puna četiri u Rimu. Svoje utiske izneli smo u vidu nekoliko tekstova. Ovaj put, na jednom mestu, iznosimo kako utiske, tako i preporuke i savete za sve vas koji planirate prvi put da posetite ovaj prelepi grad.

Da krenemo redom

Prevoz

avion, autobus ili automobil – naš predlog je automobil (detaljniji opis puta do Rima klik ovde ). Razdaljina je oko 1.300km, sve vreme je autoput, sa čekanjem granicama stiže se za oko 12h. Zašto automobil? Zato što vam daje mogućnost da usput posetite: Veronu ,

Beograd – Verona

Pisu ,

Verona – Pisa

mestašca uz more ( Orbetelo , Ćivitavekiu ).

Pisa – Orbetelo

Orbetelo – Civitavecchia

Za obilazak svakog od ovih gradova ne treba vam više od sat do sat i po vremena, a greota je ne videti ih.

Ukoliko napravite ovakvu turu , kilometraža u oba pravca zajedno iznosi oko 3.000 km. Potrošili smo oko 200 litara dizela (vozili smo Reno Scenic 1,9dci) što u parama iznosi 300 eura. Ukupni troškovi putarina (tamo i nazad) su: Hrvatska 34 eura, Slovenija 15 eura, Italija 90 eura…

Drugi razlog odlaska kolima su izleti koje možete praviti iz Rima- Tivoli sa prelepim vilama/letnjikovcima i Červetere sa svojim grobnicama.

Rim – Tivoli

Smeštaj

Naš izbor bio je hotel Eurogarden. Nalazi se na periferiji, ali je fantastično povezan mini busom i metro linijom sa Piazza del Popoli. Od hotela do trga ne treba više od 20 minuta sa sve čekanjem na metro stanici. Cena smeštaja je 300 za dvoje što obuhvata pet noćenja sa doručkom! Hotel je lep, ušuškan, izuzetno čist i uredan, sa preljubaznim domaćinima (za detaljnije informacije o hotelu klik ovde ).

Hotel Eurogarden

Obilazak Rima

Nas četvorodnevni koncept izgledao je ovako:

Prvi dan - šetnja po gradu sa ciljem da steknemo utisak o raspoređenosti i razdaljinama kultorno-istorijskih znamenitosti koje planiramo da posetimo. Tada smo obišli Piazza di Popolo, Španske stepenice…

Španske stepenice

…Campidoglio, Via Del Corso, Via Condoti, Fontana di Trevi… (za detaljan opis prvog dana klik ovde ).

Sve pobrojano može se obići lagano i fotografisati za oko 3h. Od Piazza di Popolo do Kampidolja ima oko 1km, a od Kampidolja do Koloseuma mozda jos oko 1 km. I to je to. Levo i desno od Via del Corso su Špansko stepenište, Fontana di Trevi ( na par stotina metara udaljenosti i do njih vode sporedne uličice od V.delCorso)… Preporučujemo da OBAVEZNO sve pobrojano obiđete.

Fontana di Trevi

Drugi dan – Koloseum, Palatinum, Forum (za detaljan opis klik ovde ). Za obilazak  vam neće trebati više od četiri sata. Koloseum je na nas ostavio najjači utisak. Karte obavezno kupite od kuće on-line. Kad stignete do zdanja odmah tražite šalter za on-line karte. Tako ćete za 10 minuta biti unutar zidina.

Koloseum

Treći dan - Vatikan (za detaljniji opis klik ovde ). Obavezno kupite karte on-line, nemojte čekati u redu, već slobodno, dokle god možete – obilazite. U Vatikanu ćete provesti oko 3 sata prolazeći u koloni kroz hodnike muzeja. Na nas nije ostavio neki poseban utisak osim Sikstinske kapela sa Mikelanđelovim remek delima koja su nas  bukvalno izula iz cipela. Eh, da Bazilika Sv. Petra – ona je priča za sebe – ne propustite priliku da je posetite.

Četvrti dan – Panteon, Trastevere, Piazza Navona (za detaljniji opis klik ovde ). Piazza je extra, po našem mišljenju najlepši trg u Rimu  sa tri prelepe fontane. Trastevere je nešto poput boemske četvrti.

Napominjemo da smo svaki dan završavali šetnju oko 16h, kako bi već u 17h mogli da  krenemo kolima na izlet -prvi i drugi dan do Tivolija, a treći dan Červeteri (za opise izleta klik ovde ). Tivoli i vilu d’Este kao i Adrianovu vilu, obavezno posetite!

Vila d’Este (Tivoli)

Ko ne ide kolima i ne želi da pravi dodatne izlete, može da se prepusti čarima shopinga. Na žalost, reportažu o poseti shoping centrima nismo pravili :(

I to je optrilike to. Svima koji se odluče na put u Rim, želimo lep provod i čekamo komentare i vaše utiske :)

IMG_2601
Previous post

Rim (4.deo) - Panteon i Piazza Navona

002
Next post

Restoran "Gile" (Banja Koviljača)