Linkovi i saveti

Podvodni ribolov – kako da letovanje učinite zanimljivijim

Svakako najlepša porodična letovanja i najlepše uspomene ostaju sa onih putovanja na kojima ste klince učili da plivaju, gnjuraju, prave kule u pesku…

E onda ta mala deca porastu još malo i dostignu onaj stadijum kada im vi kao društvo u plićaku niste neophodni, jer su oni sebi već formirali ekipu sa kojom će se igrati.

Od tog momenta vaše obaveze po pitanju njih se smanjuju, pa je sve što je potrebno da radite, da na smenu sa vašom suprugom glumite Mič Bjukenona i Si Džej Parker.

To, na smenu, podrazumeva da postoji jedan deo slobodnog vremena koji možete posvetiti sebi.

Postoje razne opcije kako iskoristiti to vreme: blejom po plaži i bacanjem pogleda na druge mame, čitanjem, plivanjem, podvodnim ribolovom, sedenjem u kafiću…

Odmah da priznam – bukvalno do 10 dana pred polazak na more nije mi padao na pamet podvodni ribolov, a onda, u svega nekoliko dana, troje ljudi mi pomenu harpun i podvodni ribolov kao fenomenalnu zanimaciju na odmoru uz napomenu da ta zanimacija i te kako može biti korisna – u slučaju da ulovite nešto.

Naravno da nisam mogao da odolim (tim pre što sam o tome maštao kao klinac), pa sam shodno tome drugog-trećeg dana na Tasosu kupio harpun i skoro svakodnevno ronio i pucao.

Obzirom da sam totalni amater, neću se baviti filozofijom kako da ulovite ribu od 10kg, već ću, za sve one kojima ovo zvuči interesantno, preneti ukratko svoja iskustva:

 1. Prvi korak je ubediti ženu – ja sam igrao na onu kartu da o tome maštam celog života, da roditelji nikad nisu hteli da mi kupe harpun i završio pitanjem – da li će joj biti žao kada jednog dana umrem, a nisam ispunio svoju želju iz detinjstva jer mi ona nije dala
 2. Postoje dve vrste harpuna: na gas i sa praćkom. Ovi na gas su fensi komforna varijanta, ali su skuplji. Da bi se kupio kvalitetan mora biti firmiran (npr Mares, Omer…). Sa praćkom su skoro više nego duplo jeftiniji.
 3. Praćku natežete isključivo i jedino pod vodom. U suprotnom, ako odapne na suvom možete ubiti nekog
 4. Osnovno pravilo kod kupovine je svima dobro poznato – što duži to bolji. Ovde ne važi pravilo- mali je, ali je tehničar. Moj harpun je oko 1m dužine i kajem se što nisam kupio veći. Marka: Lanara Shark 95, Grčka proizvodnja, cena 57 evra
 5. Koristio sam ga bez dozvole, ali ne na plažama među kupačima. Na granici ga nisam prijavio
 6. Pretposavljam da imate masku, peraja i dihalicu. Ne bilo loše pribaviti tegove, rukavice, nož
 7. Ribu ne jurite, već je čekate da vam sama priđe (opet obrnuto). Dakle, pozicionirate se na jednoj lokaciji i tu lovite. Stacionarni rad.
 8. Lovite rano ujutro ili predveče. Velikih riba nema po jakom suncu, a ako se desi da naletite na neku, pobećiće brže bolje čim ugleda vašu senku.
 9. Tražite grebene, stene, morsku travu. Tamo ima ribe.
 10. Za one koji se plaše ajkula – u onom delu Egejskog mora na potezu od Halkidikija do Tasosa,  ima ih na dubinama preko 50 metara i ne dolaze u plitku vodu. Što se tiče Jadrana, pitao sam za Istru – kažu da ih nema jer su vode oko Istre dubine do 33 metra

Kako sam ja prošao u celoj priči?

Oduševljen sam!!!

Jes’ da nisam upucao ništa veće od veličine šake (za 10 dana roknuo sam 20tak riba, 1 oveću lignju,  i jednu hobotnicu koja  mi se skinula sa trozupca i zapalila pod stenu), ali je trip toliko dobar da je to čudo.

Toliko sam se naložio, da ću sledeće godine barem tri meseca pred letovanje da krenem na bazen kako bi proširio plućni kapacitet .  Za ozbiljniji lov, mislim da se mora ostati ispod površine barem 1 minut, što je za mene u ovom momentu misaona imenica (40 sekundi najduže što sam mogao).

Takođe, planiram da proverim da li je dozvoljen podvodni ribolv u opciji ronjenja sa bocom. Ako jeste, eto mene dogodine sa sve bocama i ful opremom na putu za letovanje.

Za kraj, neko će reći ’ovaj nije normalan’, starije gospođe će kazati ’bezobrazluk, zapostavlja decu da bi se on zabavljao’, moja žena je rekla ’ma pusti, ga vidiš da ga drma kriza srednjih godina’, a prava istine je da niko nije bio zapostavljen – ni žena, ni deca, a ja sam letovanje iskoritsio u punom obimu jer sam  dobro organizovao vreme za ronjenjenjem ( i biciklizam ).


20140903_111806
Previous post

Kafana Kod Bore - mesto gde se u Valjevu najbolje jede

barbados-beach
Next post

Barbados - The Boatyard

 • Samo bih napomenuo da ima morskih stvorenja koja se mogu uloviti i bez puške, što unekoliko olakšava početne korake. Riba list i slične ribe koje se stope s pozadinom i prave se da nisu tu, rakovi, hobotnice u rupama… trebaju vam samo osti (po srpski, harpun) i nešto čime ćete ispravljati vrhove kad ih iskrivite na kamenu (što vam treba i za pušku).
  Takođe, nije loše da najpre naučite šta da ne dirate jer je otrovno i šta da poštedite jer je retko.